Култура Любопитно Общество

14-ти февруари в община Пещера

Пещера Изпълнена със събития бе неделята в община Пещера. В двете села – Радилово и Капитан Димитриево отбелязаха Трифон Зарезан. в по-голямото от двете населени места – Радилово, по традиция, на стадиона в съседство с лозовите масиви беше отслужен водосвет за здраве, а след това беше извършено и ритуалното зарязаване на лозята.

Zariazvane-Kostadinova

Народният представител Десислава Костадинова в Радилово

Официални гости на празника бяха кметът на общината Николай Зайчев народният представител Десислава Костадинова, председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева и нейният заместник инж. Емил Йончев.
В рамките на празника бяха раздадени и награди в няколко категории. Победител в категорията за най- добро домашно червено вино е Тодор Войников и победител в категория за най- добро домашно бяло вино е Николай Личев. Победител в категория за най- добро домашно месно мезе – /сушеница/ е Веселин Зайчев и победител в категорията за най- добро домашно млечно мезе – /козе сирене/ е Стоянка Христева. Всички победители получиха грамота и трифонски венец за награда. 


В същото време всички посетители на крепостта "Перистера" получаваха късметче за любов и чаша вино. "Едва ли на някое друго място сте виждали толкова хора да се целуват и прегръщат. С много усмивки и ведро настроение си тръгнаха всички от крепостта. Нашият екип  е щастлив,че провокира толкова красиви чувства", споделиха работещите там.

torta_zlatna_svatba


Кулминацията на деня бе Златната сватба – всяка година на 14 февруари в Пещера се събират всички семейни двойки, честващи 50 години съвместен живот. Всяко семейство бе поздравено лично от кмета Николай Зайчев, който връчи на дамите по една роза, а на мъжете по едно златно сърце – което да пази спомена от днешния празник.
 

Коментари