Институции

137 са хоспитализираните пациенти с коронавирус в област Пазарджик

Ежедневно правим анализ на епидемичната обстановка в област Пазарджик, предвид увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в област Пазарджик и в страната, правим анализ за ситуацията във всяко лечебно заведение на територията на областта. Това съобщи на брифинг областният управител и председател на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 Стефан Мирев. Той допълни, че общият брой на заразени с COVID-19 от до момента е 1644, 745 са оздравели, 101 са починали, заразените медицински лица са 119 от началото на пандемията. 661 пациенти са на домашно лечение, 137 са хоспитализирани, като 10 от тях са в интензивни отделения. Заразеният училищен персонал е 29, 14 са учениците с COVID-19, лицата под карантина са 855.
Във връзка с разпоредбата на министъра на здравеопазването за обособяване на помещение за първоначален преглед на съмнителни за COVID-19 пациенти, директорът на МБАЛ Пазарджик д-р Красимир Темнилов увери, че вече е обособено подобно помещение – бивш павилион на входа на болницата, където ще има помещение за лекар, чакалня, помещение за преобличане и помещение за ситуиране на съответните медикаменти. Д-р Темнилов уточни, че в момента с доказан COVID-19 в МБАЛ-Пазарджик са настанени 46 пациенти. В Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик болните с коронавирус са 15, във Второ вътрешно се лекуват 23-ма пациенти с Ковид инфекция, а 8 са настанените в Ковид реанимация. От тях 7 са интубирани. “Екипите работят на ръба на силите си, някои от лекарите са болни и са на домашно лечение”, коментира д-р Темнилов и отправи апел към личните лекари, които имат възможност, да се включат в помощ на своите колеги.
Директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова коментира, че само през изминалата седмица са извършени 145 проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Съставени са 3 акта и 1 предписание. Проверките, извършени от органите на МВР са 282 като в резултат на тях са издадени 179 предупредителни протоколи и 9 акта. Те са за неспазване на карантина и неносене на маски.
Обезпечени сме с персонал, като има доста болни от медицинския персонал, но засега се справяме, добре дошли са и всички доброволци. – каза д-р Фани Петрова. Броят на леглата е увеличен с 10%, като имаме готовност да го увеличим още. Болни се приемат във всички болници на територията на областта.

Коментари