Институции Общество

13 речни участъка се почистват от растителност, остават още 9

Пазарджик 13 речни участъка се почистват в момента на територията на област Пазарджик. На пресконференция областният управител Стефан Мирев съобщи, че в Програмата за планово почистване на речните легла на територията на областта, са включени 22 участъка. Възлагането на позициите е направено след обявление от Областна администрация.

 

Тези, по които се работи, са на територията на общините Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Белово, Брацигово, Стрелча и Лесичово. Почистването на останалите временно е спряно и ще продължи когато бъдат отстранени намиращите се в тях храсти и клони. Предстои приемането на почистен участък на р. Доспатска в землището на община Сърница. Качеството на дейностите, където се провеждат, се проверява ежеседмично от комисия с представители на Областна администрация, РДГ Пазарджик, Басейнова дирекция, като проверки извършва и Междуведомствената комисия, констатирала необходимостта от почистване.

Секретарят на Областна администрация Светлан Карталов подчерта, почистването на речни корита по същество е сложна дейност и е необходимо становище от различни специалисти заради на пръв поглед противоречащи си изисквания. Като пример посочи, че дървесината или храстите не трябва да пречат на проводимостта на речното корито, но в същото време отстраняването им не трябва оказва подпомага ерозия на брега и е нужно произнасяне на различни специалисти. Областна администрация оказва координиращи функции.

Почистените участъци ще се приемат от Междуведомствената комисия, която е констатирала необходимостта от извършване на дейностите.

Коментари