Култура Общество

120 страни посвещават на кърменето първата августовска седмица

Пазарджик Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Това е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света. Началото й е поставено през 1992 година.

 

Създадена е от организацията WABA (World Aliance for Breastfeeding Action) – Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето, с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна.

Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие.
Майчиното мляко е отлична храна за бебето през първите 6 месеца от живота му.
Инициативи на РЗИ Пазарджик
1.Откриване ССК на 01.08.2016 г., 10.00 часа. Дискусия с млади жени, бременни и кърмещи в галерия „Плеяда”.
2.Ден на отворените врати в РЗИ Пазарджик – 02.08.2016 г., 10.00 – 15.00 ч.  Специалист по хранене и диететика ще консултира желаещите на тема:  „Здравословно хранене на бременната жена и кърмачката и ползите от кърменето за новороденото“.
3.„Гърдата – най-доброто“ (филм, предоставен от Националната асоциация по кърмене) – 03.08.2016 г., 10.00 ч. в Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС). Дискусия за ползите от кърменето.
В Световната седмица на кърменето експерти от РЗИ ще предоставят на лечебните заведения в област Пазарджик здравно-информационни материали.

Коментари