Общество

12 абитуриентски бала предстоят в Пазарджик, полицията на крак за безопасното им протичане

Написано от ПЗИНФО

Осигуряване на нормалното протичане на баловете, охраната на обществения ред и пътната безопасност изискват от полицейските органи и инспекторите „Държавен противопожарен контрол” в цялата област мобилизация на сили и средства, предприемане на ефективни превантивни мерки.

Осъществени са срещи с представители на учебните заведения за уточняване на графика за провеждането на баловете.

Направен е контакт с представители на ИА „Автомобилна администрация“ във връзка със заявени  организирани пътувания на младежите. В тази посока са организирани и аналогични срещи с кметове на населени места, които ще посрещат празнуващи, както и с представители на частни охранителни фирми, ангажирани в охраната на увеселителни заведения и хотели. В гр.Пазарджик охраната на всяко едно от тържествата ще се осъществява от униформени служители на полицейското управление.

В заведенията с празнуващи абитуриенти няма да бъдат допускани лица с агресивно поведение, носещи огнестрелно оръжие и боеприпаси или такива, които нямат отношение към събитието.

Допълнителни патрули на „Пътна полиция” и „Охранителна полиция” ще следят за спазването на правилата за движение по пътищата непосредствено преди започването на тържествената вечер, както и след нейния край. Законът за движение по пътищата изисква, когато зрелостниците са пътници в превозното средство, следва да са с поставен колан/каска.

За пореден път напомняме, че неспазването на това изискване се санкционира с глоба в размер на 50 лева, както за водача, така и за пътника нарушител. С особено внимание се обръщаме към онези абитуриенти, които имат намерение сами да управляват превозните си средства по време на баловете. При никакви обстоятелства те не бива да сядат зад волана след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества.

В случаите, когато се установи управление след употреба на алкохол над 1,2 на 1000, под въздействие на наркотично или упойващо вещество, това се счита за престъпление, а законът предвижда образуването на досъдебно производство.  Наказания в този случай са предвидени и за собственика на моторното превозно средство.

Служители от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик са извършили проверки в питейни заведения, ангажирани с посрещането и настаняването на хора по повод абитуриентските балове. Проверени са изправността на средствата за пожарогасене, инструктирани са собствениците и персонала за реагиране при случай на инцидент.

График за провеждане на абитуриентските балове в Пазарджик

 1. СУ „Георги Бенковски” – 23.05.2024г.
 2. СУ „Георги Брегов” – 23.05.2024г.
 3. ПГ по механоелектротехника – 23.05.2024г.
 4. ПГ“Иван С.Аксаков“ – 24.05.2024г.
 5. ПГ по строителство и архитектура – 24.05.2024г.
 6. ПГ по икономика и мениджмънт – 24.05.2024г.
 7. ПГ по химични и хранителни технологии – 24.05.2024г.
 8. СУ „Александър Пипонков – Чапай”-гр.Белово – 25.05.2024г.
 9. ЕГ „Бертолт Брехт” – 25.05.2024г.
 10. ПМГ „Константин Величков” – 25.05.2024г.
 11. Спортно училище – 26.05.2024г.
 12. ПГ по фризьорство и ресторантьорство – 31.05.2024г.

Коментари