Общество

100 дни до Европейските избори. Защо този път е различно?

400 милиона европейци ще гласуват за нов Парламент и за нов председател на Европейската комисия. Обратното броене вече започна — остават само 100 дни, докато първата изборна секция за европейските избори бъде отворена. Във второто по големина демократично упражнение в света, 400 милиона души могат да дадат своя глас за нов Европейски парламент. Новите 751 европейските депутати, които ще заемат местата си през месец юли, не само ще определят посоката на европейската политика в следващите 5 години, но и ще изберат лидера на изпълнителния орган на Европейския съюз — председателя на Европейската комисия.

Защо тези избори са по-различни?

Значително нарасналите през 2009 г. пълномощия на Европейския парламент се усещат все по-силно, особено в момента, когато Европейският съюз се опитва да преодолее последствията от икономическата криза и членовете на ЕП изготвят законодателство в тази насока, като например за ефективно бюджетно регулиране, за спасяване на банките в затруднено положение и за определяне на таван на бонусите, получавани от банкерите. Ето защо изборите през май ще позволят на гласоподавателите на допринесат за засилването или за промяната на посоката, която Европа е поела, за да се справи с икономическата криза, както и за много други въпроси, засягащи ежедневието ни.

За първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде начело на Европейската комисия — изпълнителният орган на ЕС, който предлага европейското законодателство и съблюдава неговото прилагане. Според новите правила ръководителите на правителствата в ЕС, които ще предложат кандидата за председател на бъдещата Комисия, трябва да направят това въз основа на резултатите от изборите. Европейският парламент ще избере новия председател на ЕК с мнозинство на съставляващите го членове, т.е. кандидатът трябва да получи поне половината (376) от гласовете на всички 751 депутати в ЕП. В този контекст, европейските политически партии ще посочат или вече са посочили своя кандидат за тази ръководна позиция, преди изборите за Европейски парламент. Това ще позволи на гражданите да имат решаваща роля при избора на председател на Комисията.

Новото политическо мнозинство в ЕП, което ще възникне в резултат на изборите, ще има също така огромна роля при изготвянето на европейското законодателство през следващите пет години в области, вариращи от единния пазар до гражданските свободи. Парламентът — единствената пряко избирана европейска институция, вече е първостепенна част от системата за взимане на решения в ЕС и има равноправна на националните правителства тежест по почти всички европейски закони. По този начин гласоподавателите ще бъдат по-влиятелни от всякога./ЕП/

Коментари

Остави коментар