Култура

100 години от рождението на Апостол Карамитев

Написано от ПЗИНФО

На днешния ден големият български актьор Апостол Карамитев (1923-1973) щеше да навърши 100 години!
Едва ли има българин, който да не е чувал името на Апостол Карамитев и да не е запознат с неговото творчество. Той е може би най-известният актьор през 50-те и 60-те години на миналия век. Въпреки славата остава много добър и весел човек.
Дебютира като филмов актьор през 1951 г. с „Утро над родината“ на Антон Маринович и Стефан Сърчаджиев. Спечелва благоразположението на публиката с ролята си на романтичен герой. За ролята на Мишо във филма „Това се случи на улицата“ на Янко Янков е удостоен с почетен диплом на кинофестивала в Карлови Вари през 1956 г. Друга популярна роля на Карамитев от този период е Радослав в „Любимец 13“ (1958) и Апостол от „Специалист по всичко“ (1962). Александров във филма „Бялата стая“ (1968) на Методи Андонов му носи наградата за актьорско майсторство на кинофестивала във Варна. В германско-българската копродукция “Heimlichkeiten” (1969) на режисьора Волфганг Щаудте Апостол Карамитев изпълнява главната роля на полковник Дамянов. Последната му филмова изява е през 1974 г. в историческата роля на Иван Асен II във филма на Вили Цанков „Сватбите на Йоан Асен“ („Царска сватба в Търново“), когато вече е тежко болен.
През 2007 г. Апостол Карамитев е избран сред 100-те най-велики българи в историята от телевизионния формат „Великите българи“.
А на 6 декември, Никулден, Празника на Бургас /родният град на актьора/, ще бъдат връчени официално и отличията „Почетен гражданин“ на морския град. Апостол Карамитев е вторият отличен с най-високия приз на Община Бургас – „Кавалер на Сребърния кръст на Свети Николай“./МК/

Коментари