Общество

10 лозови сорта са адаптивни към условията в района на Велинград

Написано от ПЗИНФО

В навечерието на Деня на виното и любовта се проведе заключителна пресконференция и семинар на тема „Добри практики и технологии за съхранение и използване на биоразнообразието на българските лозови генетични ресурси”. Събитието е във връзка с представяне на окончателните резултати на проект COST 17111 „Интегриране на данни, за увеличаване на силата на омикс технологиите за подобряване на лозата“ /INTEGRAPE/ към Европейскатa програма за сътрудничество в областта на научните изследвания и технологиите, с национално съфинансиране от Фонд „Научни Изследвания“ .

Проектът стартира през март 2019-та г., а на 1 февруари 2021-ва година с начална пресконференция бяха представени първите резултати, свързани с лозички от 18 гроздови сорта, засадени в района на Велинград. От представените последни доклади стана ясно, че 10 от тези сортове имат много добра адаптивност към местния климат, развиват се добре и могат да се превърнат в местни сортове за производство на вино. Част от тях са Пино ноар, Мискет викинг, Татул -1, Молдова, Троя, Брестовица, Суперран Булгар и др.

Научни доклади изнесоха представители на Агробиоинститут – водещата институция по проекта, както и на Института по гората към БАН и Исторически музей – Велинград.

Координаторът на проекта за България и член на Управителния съвет на COST проф. д-р Иван Цветков връчи на заместник-кмета на община Велинград г-жа Светла Томова почетна грамота за 15-годишното сътрудничество между Института и местната власт по 8 проекта, част от които с международно финансиране. Г-жа Томова благодари за съвместната работа и подчерта, че местното винопроизводство в бъдеще ще допълни добре развития спа и балнеотуризъм и ще може да се създаде по-конкурентно способен туристически продукт.

Коментари