България Общество

Ще се редуват студени и топли дни, до кога?

Написано от ПЗИНФО

Прогнозата за времето до 16 март на НИМХ

През нощта срещу четвъртък валежите ще продължат: в Северна България и по високите котловинни полета ще вали сняг, ще продължи да се натрупва снежна покривка; в Югоизточна България – все още дъжд, в Странджа и Сакар – мокър сняг.

В четвъртък до обяд в по-голямата част от страната валежите ще спрат, най-късно, след обяд, в югоизточните райони. От запад облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът ще бъде със северна компонента, предимно умерен, вечерта ще отслабне. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 2° и 7°.

В петък сутринта ще бъде доста студено с минимални температури между минус 8° и минус 3°, на отделни места до минус 10°. През деня, с обръщане на вятъра от югозапад, ще започне затопляне и максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, по-ниски в северозападните райони. След временното намаление на облачността, от северозапад тя отново ще се увеличава, ще бъде предимно висока и средна. В Дунавската равнина по-късно след обяд и през нощта срещу събота вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили.

През почивните дни ще се затопли още. Облачността ще е променлива, в събота на отделни места, главно в Северна България, ще превали слаб дъжд, а в неделя, когато облачността ще бъде по-често значителна, след обяд от югозапад ще започнат нови валежи от дъжд.

В началото на следващата седмица със северозападен вятър температурите ще се понижат. На много места ще бъде с валежи от дъжд, в Предбалкана и високите котловинни полета – дъжд, който ще преминава в сняг; в крайните югозападни райони е възможно да прегърми.

Коментари