Институции Общество

Ще дойдат ли разградските лъвчета в Пазарджик?

Пазарджик, Разград Двете тримесечни лъвчета Масуд и Терез, родени през първата половина на септември в разградския Зоокът, може да дойдат в Пазарджишкия, става ясно от докладна записка в ОбС Разград. Внесена е от кмета на общината д-р Валентин Василев, относно: „Предоставяне в собственост, чрез дарение на две мъжки лъвчета, родени на 08.09.2017 г. в Зоокът град Разград, от Община Разград на Община Пазарджик“.

 

В деловодството на Община Разград е получено заявление от кмета на Община Пазарджик, с което изявява желание лъвчетата от вида Lion (Panthera Leo) да бъдат предоставени чрез дарение в собственост на Община Пазарджик. в депозираното от пазарджишката Община заявление, се посочва, че лъвчетата ще бъдат отглеждани при изключително добри условия в Зоопарк „Острова“ в Пазарджик, който има добър опит в оглеждането, вкл. и създаването на условия за размножаване на хищници от рода котки. Припомня се за родените в Пазарджик 4 тигърчета, три от които впоследствие са, цитирам, „подарени на 3 зоопарка на територията на Република България“. Напомня се и че пазарджишкият зоопарк отговаря на изискванията на националното ни законодателство и на европейските стандарти.

Медийни публикации посочват, че Фондация „Дивите животни“ (със съществена роля за спасяването и грижата за лъвчетата) се обявяват против идването на лъвчетата в Пазарджик. оттам са водили преговори за настаняване на Масуд и Терез в спасителен център за животни в Холандия, където вече ги очакват и им строят ограждание. Посочват още, че има споразумение между Община Разград и Фондация „Четири лапи“, но въпреки това в ОбС Разград е внесена докладна записка за даряването им.

Коментари