Криминално

Шофьор отива в затвора за причиняване смъртта на пешеходец

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик Шофьор е осъден на 4 години и 10 месеца затвор за причиняване на катастрофа, при която е загинал пешеходец, съобщава Апелативна прокуратура – Пловдив.31-годишният Н. Н. 3 признат по обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Пазарджик за виновен за това, че на  01.01.2020 година, на пътя между гр. Ветрен и гр. Септември, при управление на товарния си автомобил “Мерцедес“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходеца Г.Х., на 28 г. Подсъдимият е избягал от местопроизшествието. Престъплението е квалифицирано по чл. 343, ал.3, пр.3, буква Б  вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Окръжен съд – Пазарджик е осъдил Н.Н. на 4 години и 10 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, както и на лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 години.

На 31 декември 2019 г. Г.Х. празнувал настъпването на новата година заедно със свои приятели в гр. Ветрен, припомня пресцентърът на Апелативна прокуратура. На 1 януари 2020 г. към 3 часа той решил да се прибира към гр. Септември, където живеел и си тръгнал пеша. Той вървял в края на лявата лента на платното за движение. По същото време в посока към гр. Септември от с. Славовица пътувал Н.Н., който управлявал автомобил /микробус/„Мерцедес“. Движел се в дясната лента, но в един момент колата започнал да криволичи и преминала в лявата лента на пътя, където се намирал Г.Х. Микробусът ударил в гръб пострадалия и го влачил по платното.

Въпреки че разбрал за настъпилото произшествие, водачът не спрял да окаже помощ на Г.Х. и продължил към гр. Септември. Там подал сигнал в полицията, че неизвестни лица счупили стъклото на колата му, с цел да прикрие престъплението.

На 1 януари 2020 г. сутринта близките на Г.Х. се обадили на тел. 112, че не се е прибрал. Към 22,30 ч. тялото му е било открито край пътя между гр. Септември и гр. Ветрен. Според медицинската експертиза той е починал от тежки травми и наранявания по тялото. Според техническата експертиза микробусът е бил в изправно състояние, движел се по платното с 40-45 км/ч,, като вероятно водачът не е забелязал движещия се по пътя пешеходец и го е блъснал.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Коментари