Спорт

„Широка поляна“ събира световния елит в риболова на лед

Батак

Тази вечер в Батак се открива XVI Световно първенство по риболов на лед, което ще се проведе на язовир "Широка поляна". Надпревата, която ще продължи до 27 януари се организира от Българска федерация по риболовни спортове, с любезното съдействие на община Батак. Заявки за участие са подали 15 национални отбора, които ще мерят сили в района на м. Кавал тепе, в дните 26 и 27 януари 2019 г. от 9,30 ч. до 13,30 ч. 
Фаворити за титлата са съставите от бившите съветски републики – трикратните шампиони за последните шест години от Украйна, притежателите на две титли за същия период от Русия, както още Литва, Беларус и Латвия. Ще участват още Финландия, Естония, Швеция, Норвегия, Полша, Чехия, Румъния, Монголия и САЩ.

В състава на България ще участват Никола Стефанов и Станислав Кузов от миналогодишния отборен шампион „Гоу Фиш”, индивидуалният първенец Слави Лазаров от „Мосела”, съотборниците му Николай Николов и Георги Първанов, плюс Мартин Касабски от „Фишмастърс”. Мениджър е Ивайло Христов от „Майсторски риболов”.

Президентът на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов заяви, че световното първенство на лед е едно от най-тежките за организиране. Централата ни вече подготвя секторите, в които ще се лови на леда на „Широка поляна”. „Срещнахме голямо разбиране от страна на община „Батак” и местните хора, с чието съдействие ще проведем първенството. Надявам се да има силен риболов, а отборът на България да се пребори за място в тройката”, каза Георги Михайлов. Взети са всички мерки за безопасността на участниците, а към днешна дата покритието е дебело и сигурно от над 30 км.

В подледния риболов се лови с много малка въдица, снабдена „мормишка” – кукичка с волфрамова глава. Стръвта най-често е ларва на комар. Състезателите пробиват дупките в леда със специални инструменти, наречени ледобури. Класирането е отборно и индивидуално.

Официалното закриване и награждаване на отборите ще се състои на 27 януари 2019 г. от 18.30 ч. в голямата зала на читалище „4 -ти май” – Батак.

Коментари