Култура

Шекспирова театрална школа „Петровден“ представя „Дванайсета нощ“

Пазарджик, Паталеница За 17-та година село Паталеница ще стане сцена за Шекспиров спектакъл. През тази година Шекспирова театрална школа „Петровден“ ще постави една от най-популярните шекспирови пиеси,„Дванайсета нощ“.

 

Отново в ползотворно сътрудничество с  актьорския факултет към Университета Съри в Англия. Режисьор на постановката е самият директор на актьорското училище – режисьорът и преподавател Тери Фендър. На редовната пресконференция на кмета Тодор Попов тя сподели радостта и удовлетворението си от работата по проекта – особено сега, когато се навършват 400 години от рождението на Шекспир. Сподели и някои детайли от пиесата, по която работят. Пиеса за загубили е един друг близнаци, за борбата на едно момиче в мъжки дрехи и в мъжки свят, за богатата палитра на човешките взаимоотношения. Двама от актьорите, от училище по драма в Англия, ще изпълняват ролите си на английски език, а актьори от „Театрална къща Приятели" ще превеждат. Трима студенти, които са музиканти, работят по музиката за пиесата. Директорът на Театрална къща „Приятели“ Инна Церовска, която всяка година е част от шекспировата магия, сподели че пет деца, започнали пътя си от „Петровден“, вече са български актьори. Това ни радва и дава смисъл на работата ни, каза Церовска.
В момента се провеждат репетициите на постановката в двора на Основно училище „Константин Величков” и Читалище „Св. Пантелеймон” в село Паталеница.

Проектът е финансиран от Община Пазарджик и Театрална къща и приятели.

Работата с вокалната техника е поверена отново на Стере Майер – дългогодишен участник и асистент на Рекс Дойл. По сценичното движение и пластика ще работи Лора Уестън. Преподавателите от Англия включват в шекспировия спектакъл трима свои студенти. За проекта е поканен и техен бивш студент, сега професионален актьор.

В постановката участват следните актьори: Благой Бойчев (Театър Реплика), Мариана Бонева (Драматичен театър – Русе), Севар Иванов (Младежки театър – София), Александър Узунов (Драматичен театър – Русе), Стефан Димитров (Държавен куклен театър – София), Николай Желев (възпитаник на театралната школа към Младежки дом, студент в НАТФИЗ – клас на проф. Пламен Марков, Петър Митев, Ивелина Колева, Таня Йоргова (Драматичен театър – Сливен), членовете на Школата: Станимир Стоилов, Мартина Вълчинова, Гергана Петрова и Стоян Додников.

Публиката може да очаква представленията в Паталеница на 22 и 23 юли от 21.00 часа.

Коментари