Култура Общество

„Чудесия” влиза в учебниците по музика

Пазарджик Танците на пазарджишките таланти от ПТС „Чудесия” са включени в учебниците по музика за І и ІІ клас на издателство „Анубис”. Съставители на учебника са доц. Д-р Яна Рускова, доц.д-р Стефан Русков от шуменския университет, д-р Магдалена Лобутова от ЮЗУ Благоевград и началният учител Розалина Паскалева.

 

Именно нейна е идеята да се свърже с ръководителя на танцовия състав г-жа Таня Димитрова и да я помоли да съдейства за включване на изпълненията на „Чудесия” в електронния ресурс, който, според новия закон, задължително върви редом с конвенционалните учебници. Клиповете ще бъдат на електронна платформа, достъпна за всички видове устройства. Тя може да се ползва както онлайн, така и офлайн, обясни Паскалева.

„Своята работа като учител винаги използвам нагледни визуални и аудио материали, а за мен „Чудесия” е образец на българската народна танцова музика. Познавам танците на „Чудесия от много време. За малките ни възпитаници подражанието е водещо. Децата започват да отиграват това, което виждат и буквално зареждат с танцова енергия класната стая.” По думите на Паскалева детето трябва да се учи от образците и заедно с учителите си да прави така, че да ги достига и дори надминава.

Днес от 16.00 часа новият учебник по музика на Издателство „Анубис” ще бъде представен на сайта на издателството в секция „Он-лайн семинари”, подсекция ІІ клас.

От своя страна главният художествен ръководител на „Чудесия” Таня Димитрова не скри вълнението и радостта от признанието, което получават нейните танцьори. „Още когато създадох „Чудесия” имах като бъдеща цел работата ни да не е само на местна почва. Исках „Чудесия” да бъде еталон не само за танцово изкуство, но и за възпитание на нашите деца. Сега имаме възможност да стигнем до всеки дом и да разкриваме пред все повече хора магията на българския танц. Това е още един повод Пазарджик да се гордее със своята „Чудесия”, а ние пък да доказваме, че може да бъдем емблема на нашия град”, сподели Димитрова.

Коментари