Култура

„Чудесия” взриви с танците си българската общност в Тарагона

Пазарджик, Реус „Чудесия” отново взриви публиката с магията на българските народни танци. Този път талантите от Пазарджик вдигнаха на крака и развълнуваха до сълзи препълнената зала на театъра в испанския град Реус, провинция Тарагона ,област  Каталуния, където се проведе фестивала „Завило се хоро, извило се”.

 

Съставът е в Реус по покана на българската общност в региона и по-специално на българското неделно училище „Свети Седмочисленици” в града. Това разказа в специално интервю за пазарджишките медии ръководителят на училището госпожа Илиана Илиева – Дъбова. Самата тя е родом от Пазарджик. От девет години преподава история и география в училището в Реус, а в неделното българско училище в Барселона, освен двата предмета, преподава и български език.

Миналата година в Асоциацията на българите в провинция Тарагона се зароди идеята да организираме събор на българите в Испания, но постепенно той  прерасна в международен фестивал , разказа Илиана Дъбова. Повече от четири часа и половина продължи спектакълът в препълнената зала,  но когато „Чудесия” излезе на сцената, и нашите сънародници и испанските ни гости, станаха на крака, възхитени от танцовата феерия, която момичета и момчетата сътвориха на сцената, не скрива вълнението си директорката на училището.

 Кметът на гр. Реус Карлес Пелицер е бил специален гост и не е скрил възхищението си от изпълнението на пазарджишките таланти. Непосредствено след събитието той е предложил местната община и Асоциацията да реализират съвместна инициатива, с която да бъдат задълбочени и развити културните връзки. Това е много важно за нас и го приемаме като признание, защото български състав за първи път гостува в нашия регион. В Каталуния няма много българи и малко знаят за страната и за културата ни. Прекрасно е да видиш как хора, които не познават българската култура и фолклор, остават възхитени от мига на първото си докосване до тях, сподели  нашата сънародничка.

Искам да ви кажа, че Пазарджик има звездни деца, които успяха да предадат на всеки от нас собствената си любов към танца. Помислете какъв труд, постоянство, дисциплина и упоритост се крият зад тази танцова магия, добави Илиана Дъбова. Тя благодари на  ръководителя на „Чудесия” Таня Димитрова за протегната ръка към българската общност в Тарагона. Освен фолклорна магия  „Чудесия” донесе в испанския град  и важни издания за библиотеката на Асоциацията, както и книжки и учебни помагала за всяко от децата в неделното училище, обясни Дъбова.  „Каквото и да правим , не бива да забравяме,че нашата българска съдба зависи само от нас – българите”, каза в заключение нашата сънародничка.

За мен концертът в гр. Реус – културната столица на провинция Тарагона, бе изключителен момент, каза от своя страна ръководителят на „Чудесия” Таня Димитрова. Видяхме как чрез нашите танци българите от хиляди километри се докосват отново до Родината. Във фестивала участваха състави на наши сънародници от Франкфурт, Палма де Майорка, Памплона, Валенсия, Валядолид и други градове, а „Чудесия” бе единствения състав от България. Не мога да намеря достатъчно ярки думи, за да изразя преживяването по време на спектакъла. Залата бе препълнена,всички бяха в народни носии,вееха се трибагреници, звучаха българските гайди и тъпани. Сцената стана тясна да събере всички участници в българското мъжко хоро, в което танцьорите бяха от 3 до 83 годишни. Безкрайни бисове и за финал- българският химн, изпят на крака от стотици наши сънародници. Няма думи, които могат да го опишат. То трябва да се преживее.  Горда съм с това, че момичета и момчетата от „Чудесия” показаха неземни изпълнения. В очите на хората прочетох, че милеят за Родината, че копнеят за български език, за българските ритми, развълнувано разказва Таня Димитрова. Тя добави,че веднага са получили множество покани за участия и срещи с българските общности в различни части на Испания.

„Чудесия” се превърна в посланик на българската култура, на родните традиции и хвърли мост между България, българските общности и българските училища тук, и ние ще направим всичко възможно да продължим това културно сътрудничество, чието начало поставихме днес, увери ръководителят на състава. Това ще бъде дори моя лична мисия, за да знаят българските деца, макар и родени зад граница, кои са корените им, какви са традициите, какви са българските бит и култура, категорична бе Таня Димитрова.

Тя благодари на Община Пазарджик за подкрепата при реализирането на участието  на „Чудесия” във фестивала в гр. Реус. Общината е поела разходите за пътуването на танцьорите и е осигурила учебни помагала и книги за неделното училище. Преди няколко години кметът Тодор Попов лично е дарил книги за библиотеката.

Коментари