Институции

Чрез пазарджишки ученици турски министър поздрави България за политиката за приобщаване на деца в неравностойно положение

Написано от ПЗИНФО

Анкара

На официална церемония, в присъствието на представители на различни институции, участниците от ПГХХТ в проекта на програма Еразъм +„Hand in hands for disabled in production“ получиха своите Youthpass сертификати в Министерството на социалните грижи и семейството на република Турция лично от министър Орхан Коч, който изрази задоволство от политиката на приобщаване на децата в неравностойно положение в България.
Професионална гимназия по химични и хранителни технологии, чрез Кристина Христова – ресурсен учител в ПГХХТ, заедно с ученици, взе участие във финалните дейности по проекта Еразъм +„Hand in hands for disabled in production“, където в продължение на седем дни участници от пет държави – България, Турция, Италия, Македония, Румъния и Гърция обменяха добри практики в сферата на приобщаващото образование и социалното предприемачество. Любезните домакини от „Сарай Енгелиз“, най-големият център за социални услуги за деца и възрастни в Анкара, включиха учениците в различни работилнички, където изработваха сапуни, изделия от текстил, бижута и др.

Г-жа Серхан –директор на училището към центъра, остана впечатлена от представянето учениците от ПГХХТ, където подобни дейности отдавна са факт. Бекир Демирйълмаз, директор на „Сарай Енгелиз“ поздрави възпитаниците на ПГХХТ и сподели, че се надява на бъдещо съвместно партньорство.
Най-вълнуващ бе денят, посветен на социалното предприемачество, в който участниците в проекта продаваха изработените изделия и посетиха „Café down“-заведение, в което работят възпитаниците на училището към „Сарай Енгелиз“ и хора с увреждания. Заработените средства бяха предоставени „за едно по-добро детство“!

 

Коментари