Общество Политика

Членовете на ЕП настояват за разследване на убийството на журналиста Ян Куцияк

Страсбург, 15 март 2018 г.

Убийството на журналиста Ян Куцияк: Членовете на ЕП настояват за разследване на ниво ЕС и действия за защита на журналистите

 

• Необходимо е независимо и задълбочено разследване, с пълноценното участие на Европол

• По-добри европейски и национални правила за гарантиране на безопасността на журналистите

• По-ефективен надзор за това как се изразходват европейските фондове

Европол трябва да участва пълноценно в разследването на убийствата на словашкия журналист Ян Куцияк и неговата годеница, а ЕС трябва по-добре да защитава своите журналисти и лицата, подаващи сигнали за нередности.

Това беше основното послание от дебата в сряда след убийствата на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк и неговата годеница Мартина Кушнирова.

Членовете на ЕП призоваха за независимо, международно и задълбочено разследване, което да доведе до осъдителни присъди за извършителите, и настояха за по-добри правила както на национално, така и на европейско равнище, за да се гарантира безопасността на журналистите, блогърите и лицата, подаващи сигнали за нередности и корупция.

Пленарното заседание обсъди и разкритията на г-н Куцияк в последната му статия, публикувана посмъртно, относно предполагаемата злоупотреба с европейски фондове в Словакия и потенциалните връзки между организирани престъпни групи и словашки политици. Членовете на ЕП призоваха за задълбочено разследване на тези обвинения, в което да се включи също и Европейската служба за борба с измамите (OLAF), и призоваха Европейската комисия да започне отново да публикува годишния доклад на ЕС за борба с корупцията.

Пресслужба Европейски парламент

Коментари