Култура Общество

Читател от Пазарджик отива в Брюксел

Пазарджик

Даримир Генев от Пазарджик ще посети Европейския парламент в Брюксел, след като спечели отличието „Читател на годината” на РБ „Н. Фурнаджиев. Най-ревностният пазарджишки любител на четенето е учител по история в ПГИМ- Пазарджик.

Обединението около любовта към книгите е изключително силен сигнал, който България изпраща към Европа и света. Националната кампания „Читател на годината 2015“, която обедини всички – читатели, автори, библиотеки и институции, е ярко доказателство за приноса на страната ни за културното и духовно наследство на Европа и света. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел при обявяването на победителите в кампанията, която организира съвместно със Столична библиотека. Сред официалните гости на церемонията бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на МОН Ваня Кастрева, председателят на Комисията по образование в НС Ирена Соколова. 

Мария Габриел подчерта, че Европа поставя много силен акцент върху ученето през целия живот. В този контекст наблегна на необходимостта от дигитализация на библиотеките, за да могат да отговорят чрез информационните технологии на съвременните читателски изисквания.

„Четенето е най-добрият начин да продължим да отстояваме ценностите, собствената си национална история и културно богатство. Носителите на приза „Читател на годината“ на регионалните библиотеки са ярко доказателство, че са живи изконното българско любопитство и жаждата за знания. Съвременните български автори са тези, които ни карат да усещаме как пулсът на българската съвременна литература може да бие още по-силно“, заяви още Мария Габриел.

Наградата за носителите на отличието „Читател на годината 2015“ на всяка една от 28 регионални библиотеки в страната е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел.

Коментари