Общество

Четвъртокласници от Пазарджик и Пещера в топ 20 в страната на НВО по математика

Написано от ПЗИНФО

НУ“Михаил Каролиди“ в Пещера е едно от трите училища от област Пазарджик, които попадат в топ 20 на училищата според резултатите по математика на националното външно оценяване в 4-и и 7-и клас и от матурата след 12-и клас. Данните обобщи „24 часа“.  На НВО в 4 клас пещерското училище заема 10-то място със среден успех от 89.02 точки. На 12-то място е ОУ“Св.Климент Охридски“ в Пазарджик с 88.44 точки, а на 19-та позиция е НУ“Васил Друмев“ със среден успех на учениците 85.88 точки.

При учениците в 7 и 12 клас училища от област Пазарджик в топ 20 няма.

Ето и материала в 24 часа:

Кои са елитните училища в България по математика – тези, които обучават най-добре по този предмет?

“24 часа” обобщи данните за топ 20 на училищата според резултатите по математика на националното външно оценяване в 4-и и 7-и клас и от матурата след 12-и клас – с уточнението, че при зрелостните изпити става дума за учениците, избрали този предмет за втория си изпит.

В броя ни от 9 септември изнесохме данните за топ 20 на училищата в трите списъка за резултатите по български език и литература. Данните получихме от Министерството на образованието и науката.

Представянето по математика е важно, защото

уменията в тази област са особено ценни и търсени

в нашето време на бързо развитие на дигиталните технологии, финансовата сфера и др.

Какво прави впечатление?

– Картата на елитните училища по математика (виж вдясно) е значително по-балансирана в цялата страна от тази на училищата според резултатите по български език и литература, където София силно доминира и присъстват едва още 10 града и 1 село. Резултатите по математика очертават картина отново със софийска доминация, но добри училища има в още 20 града, както и в 3 села. След София, оказва се, най-много

добри училища по този предмет има в Стара Загора – четири

– Част от най-добрите по български език училища са сред най-добрите и по математика.

– Голям дял от елитните за математика училища са частни. Такава впрочем е картината и според представянето по български език и литература.

– Тази година четвъртокласниците са постигнали средно 64,4 точки на оценяването по математика след 4-и клас. 12 от училищата в топ 20 са частни, 11 от тях – в София.

Открояват се и учениците от с. Труд, които са на шесто място

със среден резултат 91.73 точки, но в този списък има и две училища от Пазарджик и по едно от Пещера, Радомир и с. Рибново.

Пет от училищата са с най-високи резултати и след 7-и клас – частно средно училище “Наука за деца”, частно основно училище “Света София”, частно основно училище “Св. Климент Охридски ”, частно основно училище “Томас Едисън” и частно средно училище с ранно чуждоезиково обучение “ЕСПА”.

– В топ 20 на училищата според оценяването по математика в 7-и клас логично преобладават тези с математически или природоматематически профил, които впрочем са сред най-добрите и според резултатите по български език. Средният успех на всички училища на оценяването по математика е 35.29 точки.

Първа в този списък е Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски”, но освен столични училища има и такива в Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Перник, Благоевград, Враца, Хасково и Габрово. От по-малките градове в топ 50 присъстват Димитровград и Гоце Делчев.

– Сред избралите да се явят на матура по математика най-добър е резултатът на Профилираната гимназия “Св. Климент Охридски” в Елхово, но трябва да се има предвид, че там са се явили 9-има ученици. 142-ма ученици обаче са били на този изпит в гимназията, която е на второ място – Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски”. (В този списък има и училища с под 10 явили се, за разлика от първите два, в които са училища с повече от 10 явили се ученици.)/ 24 часа

Коментари