Институции Общество

Четвъртокласници от НУ „Васил Левски” – „Клас на месеца”

Написано от ПЗИНФО

Кметът към новите победители в „Клас на месеца”: „Бъдете ученолюбиви, за да сте умни и спортувайте – това ще ви направи силни и красиви

Четвърти „в” клас от НУ „Васил Левски” в Пазарджик с класен ръководител Мариана Вълнарова е победителят за ноември в конкурса „Клас на месеца”, обявен от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Пазарджик.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов се срещна днес с децата от четвърти „в” клас, за да им връчи лично наградите – плакет, грамота, шапки с логото на комисията и табло „Клас от добротворци”. Грамоти за участие и табла „Клас от добротворци” получиха всички участници в конкурса „Клас на месеца”. На таблата децата ще вписват добрите си дела и ще ги илюстрират със снимки

Вие спечелихте този месец конкурса с едно много сериозно послание – дървото на толерантността и на доброто. Във времето, в което живеем е много важно да бъдем толерантни. Напрегнатият живот прави хората по-стресирани, по-агресивни и толерантността е важно качество, защото ние всички сме различни и трябва да се приемаме такива. Трябва да се отнасяме с разбиране към всеки и към различното около нас. Хората затова са интересни, защото са различни. В различността се крие интересното. Опитвайте се да се поставите в обувките на другия, за да го разберете”. Това каза кметът на учениците от четвърти „в” и ги похвали за това, че за втори път те печелят конкурса „Клас на месеца”.

Тодор Попов разговаря с тях за отговорностите на хората с различни професии, а децата от своя страна похвалиха кмета за многото нови паркове и спортни площадки. Той ги посъветва на първо място да се учат, а след това да спортуват, за да бъдат здрави: „Бъдете ученолюбиви, за да сте умни и спортувайте – това ще ви направи силни и красиви”.

Номинацията на четвъртокласниците впечатли журито с проведената „Седмица на толерантността”. В продължение на пет дни децата търсили отговор на въпросите Какво означава да бъдеш толерантен? Какви качества трябва да притежават? Как да изградят у себе си? Съставили и акростих от думата „Толерантност”, както и принципи и правила на толерантността, водени от желанието да си напомнят всеки ден, още от първи клас, че са „Клас от приятели“. Създали и синкуейн* на тема „Толерантност”.

В класната си стая вече имат Дърво на толерантността – върху есенни листа всяко дете написало дума, описваща качества на съученик, който е толерантен. Съставили и кратко съчинение, в което описват достойнствата на свой ученик, заслужаващ да бъде провъзгласен за „Мис или Мистър Толерантност”. Седмицата завършила с един различен, емоционален и вълнуващ ден, посветен на толерантността и на Деня на християнското семейство, в който децата се събрали около трапеза с домашно приготвена почерпка, рецитирали стихотворения, гатанки, скоропоговорки.

В края на учебната година МКБППМН към Община Пазарджик ще връчи голямата награда на конкурса – 1000 лева и ще излъчи „Клас на годината”. А таблата „Клас от добротворци” ще бъдат подредени в изложба на видно място в града.

Конкурсът „Клас на месеца” се провежда за пета поредна година с цел превенция на отпадането от училище, повишаване активността на учениците и мотивацията за учене, показване на нови инициативи и идеи, обогатяване на училищните традиции, стимулиране на децата да бъдат по-сплотени и задружни, независимо дали са в една класна стая или в общо виртуално пространство.

Технологиите промениха начина на живот и общуване. За да не отслабва връзката между тях, децата се нуждаят от примери за доброта. Най-въздействащи са тези, които са извършени от техни връстници. Поради това стремежът на екипа на МКБППМН е да популяризира добри практики, в които децата на дело показват как добрините променят хората и света около нас.

*Синкуейн – неримувано стихотворение от пет стиха, в което в много кратка форма са изразени знания, чувства, асоциации и мнение по даден въпрос, предмет или събитие.

Коментари