Институции

Четвъртокласници и деветокласници са класове на месеца

Написано от ПЗИНФО

Четвърти „в” клас от НУ „Васил Левски” в Пазарджик с класен ръководител Николина Манчорова и девети „в“ клас от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт /ПГИМ/ с класен ръководител Стоянка Найденова са победителите за април в конкурса „Клас на месеца”, обявен от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Пазарджик.

Журито бе затруднено в избора на победители поради подадените силни кандидатури този месец. Везните все пак натежаха в полза на възпитаниците на НУ „Васил Левски“ и Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт.

Добрините са наш постоянен спътник, споделя г-жа Николинка Манчорова, класен ръководител на четвъртокласниците. Смея да твърдя, че класът е изграден сплотен колектив, в който наистина присъстват толерантност, сътрудничество и взаимопомощ. С общи усилия съумяваме да изградим чудесна дисциплина и атмосфера, подходяща за ефективна и спокойна работа. Децата си помагат, липсва агресия в техните взаимоотношения, обичат екипната работа“.

Четвъртокласниците най-много се вълнуват от теми, свързани с живота, природата и историята. В дискусия в час по Човекът и природата се запознали с проблемите на опазването на водата и единодушно решили, че трябва да допринесат с нещо за прекратяване на замърсяването й. Започнали своето добро дело с редица дейности. Посетили Регионалната здравна инспекция в Пазарджик и лабораторията за извършване на микробиологичен контрол на водата и козметиката. Наблюдавали под микроскоп проби от вода, както и уникални рисунки от микроби. В Световния ден на водата подготвили изложба, която поставили във фоайето на училището. Момичетата от класа, облечени като водни капки, разказали пред децата от цялото училище наученото за значението на водата и нейната жизненоважна роля за всички нас. Натрупаните знания предали и на по-малките си приятели от група „Детелина“ – ДГ „Слънчо“. Съчинили приказка за Водата, която драматизирали пред малчуганите. Те пък им подарили – златна рибка. Темата за опазването на природата продължили и в интердисциплинарен урок по Английски език и Човекът и природата.

Децата положиха много усилия и труд, бяха заедно, бяха сплотени и мотивирани. Да си добротворец е мисия. Смятам, че моите ученици изпълниха тази мисия. Нашият призив е „Да направим света по-чист“- едно по-добро място за нас и бъдещите поколения. Колкото повече хора и организации възприемат този подход, толкова по-голям е шансът да станем по-добри стопани на Земята“, споделя г-жа Манчорова.

Положителна атмосфера и взаимопомощ царят и в девети „в“ клас от ПГИМ, категорична е г-жа Стоянка Найденова.

Всекидневно си помагат един на друг. Имат собствена месинджър-група, в която всеки учебен ден снимат и изпращат материалите по предметите, които са имали, за да може, ако някой е отсъствал, да има информация и да не изостава от учебния процес. Положителните взаимоотношения им помогнаха да работят заедно в екип и да участваме в урок под формата на ролева игра на тема „Горивата в битка с природата в контекста на подхода STEAM“ с цел-формиране на меки умения и ключови компетентности по Английски език и Химия. Децата сами си сформираха екипите и работиха съвместно в изработването на постери, презентации и динамични модели. С изготвени от тях презентации и последвала дискусия отбелязахме Деня на

търпението – качество ценно за всички ни“.

Деветокласниците не пропускат възможност да се включат в благотворителни инициативи. За Коледа не си разменяли подаръци, а дарили по 15 лева и със събраната сума зарадвали деца без родители от ЦНСТДМ-Пазарджик. Изработили картички, купили и опаковали подаръци с лакомства, играчки и дрехи. Включили се в Коледния благотворителен базар, организиран от Окръжен съд-Пазарджик. Подкрепили каузи, свързани с набиране на средства за децата от Турция и Сирия и за онкоболен учител.

Класовете победители получиха плакет, грамота, шапки с логото на комисията и табло „Клас от добротворци”. Грамоти за участие и табла „Клас от добротворци” получиха и всички участници в конкурса „Клас на месеца”. На таблата децата ще вписват добрите си дела и ще ги илюстрират със снимки.

В края на учебната година МКБППМН към Община Пазарджик ще връчи голямата награда на конкурса – 1500 лева и ще излъчи „Клас на годината”. А таблата „Клас от добротворци” ще бъдат подредени в изложба на видно място в града.

Коментари