Общество

Честит имен ден на над 2700 именици в община Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

На 21 май Българската православна църква чества паметта на император Константин и майка му – царица Елена. Те заслужили званието равноапостоли, тъй като проявили апостолска ревност за разпространението на християнската вяра.

В повечето райони на страната денят на Св. Св. Константин и Елена се чества само като църковен празник. Празникът носи още името Костадиновден – последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято.

Вярва се, че „Еленка носи в ръкава си градушката“, че „Еленка и Костадин носят градушката в чувал“. Затова се чества за предпазване от градушка. В Родопите Костадиновден е голям празник на овчарите. В някои села между Странджа и Черно море на този ден се извършва обичаят „нестинарство“.

Денят на Св. Св. Константин и Елена е и празник на Пазарджик!

В деня на светите равноапостолr повод да почерпят за имения си ден имат и близо над 2 700 жители на общината.

Именици са Елена, Ели, Елица, Елеонора, Еленко, Динка, Костадина, Константина, Константин, Костадин, Костадинка. Само в общинския център заедно с Пазарджик празнуват 1874 души. Близо половината от тях, 958, са дами, носещи красивото име Елена. При мъжете от общината, най-често срещаното име на днешния празник е Костадин. Носят го 625 души.  Най-малко са кръстените Константина – 11. 10 от тях са в Пазарджик, а една дама е в Братаница. Именици на днешния ден има във всички населени места от общината.

Коментари