Култура

„Челебии“ от Пещера обраха наградите в Хисаря

На снимката: Васил Златанов, Стоян Йовчев, Николай Балабанов

Трима изпълнители от Пещера бяха определени като „черешката на тортата” във втория конкурсен ден на IV Балкански шампионат по фолкор „Евро фолк – Жива вода 2015“ в Хисаря. Музикалните празници “Евро фолк” се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF в различни европейски градове.

Стоян Йовчев, Николай Балабанов и Васил Златанов заслужиха това определение с перфектно звучене, поне според официалния сат на организаторите на международния фестивал. Триото си тръгна от участието в  Хисаря с торба пълна с отличия. Изпълненията на „Челебии” отдавна са спечелили сърцата на своите съграждани, но постепенно завладяват публиката в цялата страна със своите изпълнения. За участието в Хисаря, наградите и изобщо живота на групата разговаряхме с най-опитния и член Стоян Йовчев.
За първи път ли участвате в тези музикални празници Евро фолк?

Да, за нас това бе п рво участие в иначе четвъртото издание на  Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2015“. На първото си участие получихме отличие за откритие на фестивала.

Каква е цялостната Ви равносметка?

Изключително успешно участие с много награди. На практика получихме всички възможни награди. Освен за цялостен принос за съхраняването и популяризирането на българския фолклор, ни отличиха със златен медал, Гран при, получихме и голямата награда „Златен Орфей” в нашата категория за изпълнение на обработен фолклор.

В официалния сайт на организаторите сте определени като черешката на тортата на вечерта, вие усетихте ли се така, такова ли беше отношението на публиката?

Точно така се усетихме наистина. Завършихме вечерта, публиката беше страхотна, посрещнаха ни много добре и още по-добре ни изпратиха. След финала на концерта дълго време не можехме да си тръгнем, защото много хора искаха да се срещнат с нас, да ни поздравят, да ни пожелаят още повече успехи. На хората им беше интересно, че има подобна мъжка формация. Мъжките групи, изпълняващи обработен фолклор са изключително малко. Аз знам само за две – едната е в София и е професионална и другата е нашата.

От кога съществува Челебии, как изобщо се роди идеята за вокална мъжка фолклорна група?

Групата ни се роди преди три години – в началото  бяхме четирима. В момента се налага на сцената да излизаме само трима, тъй като единият от нас има дългосрочен ангажимент, който за известно време го възпрепятства да репетира и пътува с нас. Идеята беше на нашия ръководител Николай Балабанов, който е автор и на основната част от обработките, сам ги прави и пише.

Фолклор от кои области изпълнявате?

Пеем песни от всички фолклорни области, но имаме слабост към родопския и пиринския край и за това изпълняваме основно песни от тези райони.Но нямаме ограничена фолклорна област.

Сред вас има ли професионални изпълнители?

Нашият квартет е полупрофесионален. Ръководителят ни е завършил музикалната академия в Пловдив, друг от членовете ни пък в момента учи там. Аз и четвъртия участник не сме се занимавали професионално с пеене.

Как избирате кои песни да включите в репертоара си?

Обикновено Николай Балабанов като ръководител предлага нещо и ако го харесаме започваме да го изучаваме и разработваме.

Колко време ви отнема от избирането на песента до изпълнението и пред публика?

За да стане една песен готов продукт, в който да сме достатъчно сигурни, че ще ни носи удоволствие да го изпълняваме, а на публиката да го слуша, е необходима поне една година работа.

Какво първото следващо участие, което ви предстои?

Още в края на тази седмица заминаваме за Свиленград, където ще участваме в международния фолклорен фестивал „Песни и танци” без граници.

Коментари