Институции Култура Общество

„Часът на Земята“ 2016 ни приканва на 19 март

Пазарджик РИОСВ-Пазарджик приканва общините, институциите и гражданите да се включат в инициативата „Часът на Земята“, на 19 март от 20,30 до 21,30ч. Тогава тези, които я подкрепят, ще угасят осветлението в домовете и офисите си за един час. Знакови сгради у нас и по света ще притъмнеят и по този начин ще отправят послание за нуждата от незабавни мерки срещу изменението на климата.

 

Общините Пазарджик, Велинград, Пещера и Панагюрище вече заявиха подкрепа и готовност за  включване. Община Велинград ще го направи за първи път. Знакови обществени сгради – общинските администрации, училища, читалища ще изключат осветлението си в указания час в знак на съпричастност.

Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света. Тя дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени.

През 2015 г. над 170 държави и 7000 града вече са част от инициативата не само с гасене на светлини, но и с реални действия за опазване на местните природни ресурси.

На 19 март 2016г. световни знакови сгради като Триумфалната арка, Емпайър Стейт Билдинг и операта в Сидни ще угасят светлините си за час. В България без осветление за час ще останат освен домове на граждани, и сградите на Народното събрание, Министерски съвет, голяма част от държавните ведомства, централни площади, училища, църкви и  паметници.
Сн. интернет

Коментари