Култура

Част от Панагюрското съкровище заминава за Япония

След феноменалния успех на изложбата в Лувъра „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, някои от най-ценните експонати и артефакти, включени в нея, отново се стягат за далечно пътуване – този път до Япония, похвалиха се от министерство на културата.

От 16 октомври 2015 г. до 29 май 2016 г. в столицата Токио и в градовете Сендай и Нагоя ще бъде представена голяма международна изложба „Златната легенда” (“The Golden Legend”), в която ще има и много силно българско участие. 

В изложбата ще бъдат представени общо 280 експоната от 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония.

От българска страна в експозицията ще бъдат включени следните експонати от Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалния археологически музей – Пловдив, и Регионалния исторически музей – Варна: Вълчитрънското златно съкровище, няколко съда от прочутото Панагюрско съкровище, а също така и две златни диадеми и част от уникалните находки от Варненския халколитен некропол, които се считат за най-старото обработено злато в Европа.

В представителната изложба „Златната легенда” в Япония ще вземат участие и културни ценности от Националния археологически музей в Атина, Музея на Ватикана, Националния музей Прадо в Мадрид, Националните археологически музеи в Рим и Флоренция, Музея Орсе в Париж и редица други.

Всички разходи по подготовката и реализацията на изложбата „Златната легенда” са за сметка на приемащата страна.

Коментари