Общество

Църквата почита Баташките мъченици, митрополитът със служба в Батак

Снимка: Пловдивска митрополия
Написано от ПЗИНФО

По случай празника Събор на св. Баташки мъченици на 16 май (четвъртък) от 18:30 часа

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Архиерейска вечерня с петохлебие.

Службата ще бъде в старинния храм „Св. Неделя“, град Батак.

На 16 и 17 май Българската православна църква отбелязва паметта на светите Баташки мъченици.

След това в 20.45 ч. ще бъдат поднесе венци и цветя в църквата. За 21.25 ч. е предвидена тържествена заря-проверка.

Светите Баташки Новомъченици

са български православни новомъченици загинали мъченически за православната вяра по време на баташкото клане през пролетта на 1876 г.

Баташките мъченици са канонизирани за светци най-напред от Българската старостилна православна църква на 17 май 2006 година. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира Св. Велика Княгиня Елисавета в Етна, Калифорния, САЩ специално за канонизацията им през 2006 г. Идеята за подобна икона се е родила през 2004 г. в България.

На заседание през март 2011 г. Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия също решава да канонизира за светци Баташките новомъченици. На 4 април 2011 г. в храм-паметника „Свети Александър Невски“ по време на Света литургия, отслужена от Негово Светейшество Българския патриарх Максим Български, новите български светци, избити през 1876 г. в църквата в Батак са канонизирани и от Българската православна църква. Първото тържествено прославление на новоканонизираните светии с отслужването на специално съставени в тяхна чест богослужебни последования, е извършено през същата 2011 г. в гр. Батак в деня, определен от Св. Синод за тяхна прослава – 17 май.

Историята е запазила само някои от имената на баташките мъченици – това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Керелов – жив опечен на клада, запазени са имената и на някои от избитите – Иван, Илия и други. Паметта се почита официално на 17 май. / Информация от Wikipedia

Коментари