Институции

Цветан Цветанов: Трябва да защитим интересите на жителите на община Велинград и на туризма

Велинград

В мое лице спечелихте голям радетел за защита на туризма във Велинград. Трябва да защитим интересите на града с най-голям дебит на минерална вода в Европа. Трябва да дадем пълна гаранция на хората, че градът няма да се превърне в място за рудодобив. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Акцентът на срещата бе свързан с дискусия за предстоящо откриване на волфрамова мина във Велинград. На зам.-председателя на ГЕРБ бяха връчени  две подписки срещу добива на волфрам със  съответно 7777  и 11 000 подписа от жители на Велинград  и още две  декларации – от граждански сдружения и от  името на четирите  здравни заведения в общината. На срещата  присъстваха  народният представител  от  ПП ГЕРБ Димитър Гечев  и кметът на Велинград  д-р Костадин Коев, както и  представители на Сдружението на хотелиерите и членове на  неправителствени организации.

Цветан Цветанов каза, че допреди шест месеца не е бил запознат с концесията за добива на волфрам, която е от 2009 година, но сега е ангажиран с този проблем, благодарение на цялата общественост във Велинград и на нейната активност като гражданско общество.

hora-mina-cvetanov

Зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че основна тема трябва да бъде развитието на Велинград. Той подчерта, че Общината трябва излезе от финансовата криза, в която се намира. Цветан Цветанов припомни, че в края на 2015 година Министерски съвет отпусна лева близо 960 хиляди за покриване на стари задължения на Община Велинград.

„Водил съм разговори с финансовия министър Владислав Горанов и министъра на екологията Ивелина Василева. Премиерът Бойко Борисов също е запознат с проблема.  В понеделник кметът на Велинград ще има срещи в София в съотвените министерства. Трябва да дадем пълна гаранция, че няма да се случи това, което не искат хората от Велинград”, обясни Цветанов. Той подчерта, че правителството е поело ангажимент да създаде добра среда за живот в малките населени места. „Затова трябва да защитим интерес на над 40 хиляди такива жители на общината. Но трябва да защитим и интереса на туризма. А той е част от българската икономика и осигурява от 13 до 16{5096c976179be6c5a378f3ca71010889c012c7db7f7ec4b11baea3e99cce71d3} от брутния вътрешен продукт. Не можем да допуснем да се развива едно вредно за туризма производство”, категоричен бе Цветан Цветанов. Той даде пример със слуховете за замърсена морска вода. „Тогава кмет, областен управител на Варна и министър пиха от водата, за да докажат, че това не е така. Но ние загубихме румънските туристи, които се отклониха към Гърция. В тази посока трябва да защитим туризма, да го развиваме по европейски стандарти“, добави Цветанов.

Коментари