Култура

Художничка от България се бори да спечели американски конкурс

На снимката: Даниела с една от картините на любимите си коне

За героинята от следващия материал научих от позната, която ме покани на подкрепя художничката Даниела Николова в опита и да спечели конкурс в САЩ. С талантливата ни сънародничка се свързах по модерния начин – чрез Фейсбук, защото тя живее в Гърция. Но преди да прочетете интервюто с нея може да харесате творбата, с която иска да спечели американския конкурс тук: https://www.facebook.com/EquusFilmFestivalNYC/photos/a.339556629577872.1073741838.253559141510955/343658262501042/?type=1&__mref=message_bubble

Конкурсът продължава до 15 юни, така че има още 5 дни, в която българката да получи подкрепа!

Нека започнем с представяне:Коя сте вие, къде сте родена, къде живеете?

Казвам се Даниела Николова, родом от София, където израснах и завърших образованието си. Съдбата обаче ми подготви нейния план… вече 12 години съм омъжена, живея и творя в Гърция. Творчеството е неизменна част от живота ми… част от всеки мой дъх, част от моята душа (…както и всички останали творци впрочем).

От кога рисувате и как разбрахте, че имате такъв талант?

Рисувам от дете, в последствие завърших Средно Специално Художествено Училище за Приложни Изкуства-София, специалност аранжиране. Прекрасни и незаменими бяха годините в Национална Художествена Академия, където взех (проследих) висшето си образование. В града, в който живея вече имам собствено ателие, в което преподавам уроци по рисуване и бутафория за деца и възрастни… с голям успех благодарение на силната подготовка която получих от преподавателите ми в България.

В какъв стил рисувате?

Работя с различни материали… всяка секунда нещо се ражда в съзнанието и фантазиите ми, така че постоянно опитвам нови материали и техники-нещо което изисква и работата ми с учениците в ателието. Голямата любов в творчеството ми се появи преди няколко години по прекрасен и приказен за мен начин… дълга история – съдбата се погрижи за мен и ми даде ЛЮБОВ, много любов която се опитвам и аз от своя страна да раздам… Голямата ми любов и основната тема в творбите ми са конете-прекрасни създания.

Какъв е конкурсът, в който в момента участвате?

Творбите ми бяха забелязани от организаторката на най-големият по рода си EQUINE фестивал в Ню Йорк, САЩ Lisa Dersen, от която получих и лична покана за участие в арт конкурса, който организират за водещ плакат на фестивала. Гласуването започна 14 Февруари и краят е 15 Юни, с голяма радост и щастие благодаря на всички мои приятели, познати и сънародници, които ме подкрепиха и гласуваха за нас. Казвам за нас.., защото "ENTENDIDO XXXIV' прекрасният Андалусиец, чиито е портрета съществува и живее в Сарагоса-Испания. Едно създание (притежание на приятел), което все още не съм срещнала, нито докоснала, но имам усещането че ни свързва една сила-мистична за останалите може би но не и за мен.

kon_kartina

На снимката: Портретът на Андалусиецът

Иначе в конкурса участват 300 творби на художници и фотографи от цял свят. Първите12 творби ще бъдат включени в календара на Equus Film Festival NYC за 2016 година. След втори конкурс (вътрешен от борда на директорите) ще бъде избрана творбата победител, която ще е основата на всички рекламни материали към фестивала.

Какво ви носи рисуването?

Ако трябва да опиша с няколко думи сама личността си… Аз съм едно щастливо създание на майката земя-душата ми е пълна с любов!

 

Коментари