Институции Общество

Хроника на един Бабинден в Пазарджик и Велинград

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик – МБАЛ Пазарджик

Шест бебета се родиха в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик в навечерието на Деня на родилната помощ. От началото на 2022 година в отделението на бял свят са се появили 32 новородени, от които 19 момчета и 13 момичета. 600 са бебетата, родени в МБАЛ-Пазарджик през 2021г. От тях 309 са момченца, а 291 са момиченцата.

Отделението по Акушерство и гинекология отбеляза професионалния си празник със скромно тържество.

Тържествен водосвет за здраве и благополучие отслужиха енорийския свещеник отец Димитър Христев и отец Стефан Йорданов. В празничния ритуал „миене на ръце“ се включи 33-годишната родилка Анета Прокопова, която само преди ден роди своята дъщеричка Йоанна. Тя символично изми ръцете на началника на АГ отделението д-р Илиян Траянов и старшата акушерка Стефка Танева. В ритуала се включи и операционната акушерка Виолета Петрова, която беше избрана за Акушерка на 2021година. Много здраве и още по-големи професионални успехи и пожела старшата акушерка Стефка Танева.

Лесно да се раждат бебетата през 2022г си пожела началникът на отделението д-р Илиян Траянов. „АГО на МБАЛ-Пазарджик бележи ръст в раждаемостта, което е най-точният критерий за добрата работа и за доверието на пациентите“, отбеляза д-р Траянов. Той пожела на всички работещи в АГО и Неонатологично отделение здраве в семействата, защото това е най-важното и да продължават да са все така отдадени на работата и професията, която е много тежка.

„Когато се работи със сърце работата не само, че не натоварва, но и носи много позитивни емоции, които ние всеки ден изпитваме с раждането на нов живот. Бъдете здрави, бъдете благословени и нека тази година да е по-спокойна и по-успешна за всички в цялата болница“, пожела още д-р Илиян Траянов.

Началникът на Неонатологично отделение д-р Здравка Пиронова също поздрави всички колеги от двете отделения. Тя благодари и на всички майки, които са избрали да родят своите деца в МБАЛ-Пазарджик. Д-р Пиронова обеща да продължават да се грижат с много обич и все така добре за новородените. Най-малкото бебе родено и спасено от екипите на двете отделения е Исус, който се ражда на 6 октомври 2021г. в 26-та гестационна седмица и тежи при раждането си едва 850 гр. За него в Неонатологично отделение се борят в продължение на 2 месеца.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов определи 21 януари като ден на новия живот. Той подчерта, че резултатите на Отделението по акушерство и гинекология и Неонатологично отделение говорят за това, че областната болница в Пазарджик заема водещо място не само в област Пазарджик, но и в страната. „Стараем се да закупуваме все по-нова апаратура и привличаме нови специалисти. Благодаря Ви за вашата работа. Пожелавам Ви повече здрави бебета. Бъдете здрави и амбициозни и продължавайте да носите радост на много семейства“, каза в приветствието си д-р Темнилов.

Кметът Тодор Попов, който беше гост на тържеството заяви,

че иска да засвидетелства своето уважение към всички, които работят в двете отделения.

„Вие сте хората, които с труда си правите едно от най-важните неща да помагате в божието чудо-даването на живот. Да си пожелаем тази година всички предизвикателства, свързани със зарази и болести да отшумят. Пожелавам Ви да се радвате на живота, да сте здрави и да бъдем малко по-добри всеки ден, не само на празниците. Постигнатите от вас резултати са повод за гордост“, допълни кметът Тодор Попов.

МБАЛ Хигия

Посрещна празника с най-прекрасната Божидара – 3.500 кг, втора рожба в семейството на Стефка Каеджийска и Ненчо Чуклев от Панагюрище.

Празникът започна с тържествен водосвет, отслужен за здраве от отец Любомир и отец Спас. И за да бъде съхранена традицията за този ден докрай, бе спазен и обичаят с измиване на ръцете на акушер-гинеколозите, като в ритуала се включи и пациентка на отделението Евгения Стевасарева- горда майка на новородената принцеса София.

За професионалния хъс в работата на колегите си, както и на ръководството на болницата за подкрепата в празничния Бабинден благодари началникът на отделението по Акушерство и гинекология д-р Пламен Станев.

“Щастлива съм, че съм мениджър на екипа от най-добрите професионалисти,

отговорни и достойни хора! Бъдете здрави и все така всеотдайни“, пожела на медиците изпълнителният директор на болница „Хигия“ д-р Цветелина Спиридонова.

„В дни на предизвикателства, една добре работеща институция винаги се откроява.

През тези години минахте през много кризи, но показахте, че сте най-добрите и най-успешните, благодаря ви, гордеем се с вас“, поздрави медиците кметът на Пазарджик Тодор Попов, който също уважи празника в „Хигия“.

Поздравителен адрес до лечебното заведение, лекарите и акушерките изпрати областният управител на Пазарджик Иван Васев. Ученици от 1-ви „В“ и 4-ти „А“ клас на I ОУ „Св. Климент Охридски“ пък изненадаха екипа с ръчно изработени картички с пожелания.

 

Велинград отново посреща празника с противоепидемични мерки, но с настроение.

На днешния ден отбелязваме Деня на родилната помощ – Бабинден. Тържественото “Даване име на дете” на родените през изминалата година бебета, и тази година ще бъде заместено с друг ритуал, с оглед избягването на струпване на много хора на едно място.

Община Велинград отново подготви подаръци и картички с “наричания” за всички записани 333 бебета, родени през 2021 година. Първото бебе, проплакало  в 18.20 часа в първия ден на новата година на територията на общината се казва Асен Спасов.

Родителите на „бабинчетата” посещават стая №8 в старата общинска сграда / отдел „ГРАО” /, за да получат подаръка за детето си. Който не успее да го вземе днес, може да го направи до 25 януари /вкл. /от 10:00 ч. до 12:30ч. и от 13:00ч. до 17:00ч.

Всяка година на Бабинден се връчват и наградите за най-добър акушер-гинеколог на България и на Велинград.

Тази традиция бе спазена и кметът д-р Костадин Коев награди изявените лекари и акушери на 2021-та година. Плакети и ваучери за СПА-процедури  получиха д-р Стефан Глухов и д-р Здравко Жерев и акушерките Фатиме Старкова и Светла Семчева.

Призът „Най-добър акушер-гинеколог”

на България тази година отива при проф. Емил Ковачев. Всяка година носителят на националния приз се определя от Българското дружество по акушерство и гинекология към БЛС.

 

Коментари