Институции Общество

Христо Стоичков, Тодор Попов и Мадлен Радуканова са новите факлоносци на мира у нас

Написано от ПЗИНФО
Световната футболна легенда Христо Стоичков, олимпийската шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова и кметът на Пазарджик Тодор Попов са носителите на наградата „Почетен Факлоносец на мира“ на Международната атлетическа щафета „Пробег на мира“.

Инициативата прекосява държави и континенти,

пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Събитието бе организирано от Община Пазарджик, Дружество за ООН в България, организацията „Пробег на мира“, Издателство Софтпрес, и Асоциация „Докосни дъгата“.
Инициативата е част от Седмицата на мира, която се провежда в периода от 19 до 25 септември в България. Наградите бяха връчени от олимпийската шампионка по карате от Токио и носител на отличието „Почетен факлоносец“ от 2021 г. Ивет Горанова.
На събитието присъстваха и представители на Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run („Пробега на мира“), Община Пазарджик, Асоциация „Докосни Дъгата“, Националната гвардейска част, „Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и на Издателство Софтпрес.

С отличието „Почетен Факлоносец на мира“

се удостояват личности от всички сфери на живота, които влагат безкористно таланта и енергията си в служба на каузата на мира, проявяват сила на духа, състрадание и доброта, като помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония.
„Ивет, благодаря ти, че радваш нашите български сърца! Само на двадесет години показа, че можеш! Благодаря за наградата „Почетен факлоносец на мира“. Мирът трябва да е вътре в нас и навсякъде около нас. Нашата задача е да правим всичко възможно, за да живеем в мирен свят. Аз вярвам, че ние можем! Поемам отговорността да защитавам честта на факлоносец, както винаги досега съм правил за българския герб“, заяви Христо Стоичков.
„Това е поредният прекрасен ден за нашия град. Голяма чест е за Пазарджик да бъде домакин на такова събитие. Тази награда я приемам като плод на нашите усилия да работим за просперитета на всеки един човек от нашата общност, защото това е важно. Щастлив съм, че нашият град заедно с тези шампиони даваме добрия пример, от който всички ние имаме нужда, а той е да бъдем добри хора, да си обичаме традициите и родината, да уважаваме всички наши приятели и партньори“, сподели кметът на Пазарджик Тодор Попов.
„Благодаря за това признание, което е ценно толкова, колкото отличието от олимпийските игри. Смятам, че мирът е изключително важен. Заедно можем повече! Можем да сме по-добри, по-сплотени и по-единни!“, каза Мадлен Радуканова.

Коментари