Общество

Христо Макрелов от Пазарджик на крачка от покоряването на връх Ленин в Памир

Снимка: Фейсбук
Написано от ПЗИНФО
Пазарджишкият алпинист Христо Макрелов направи опит да покори втория по височина връх в планината Памир – Абу Али ибн Сина, по-известен като връх Ленин (7134 метра). Макрелов и останалата част от групата стигнаха успешно до базов лагер 3 (6100 метра). При първия опит – в петък (30 юли), в опит да атакуват върха обаче времето е било изключително ветровито, а през нощта е имало постоянен снеговалеж.
„На около 6300 метра стана ясно, че ветровете ще се усилват, прогнозата не беше благоприятна (45-50 км/ч) и се взе решение да се върнем на лагер 3. Уви, не успяхме. Но сме здрави и живи, по палатките. Тук също не е цвете времето, както се вижда от клипа. Но поне сме на сухо и завет. Яд ме е само, че не си изпълних каузата във вида, в който я виждах. До скоро и бъдете спокойни за нас. Скоро се прибириме и ще разказваме. Има много“, написа в профила си Макрелов.
Преди две години – на 29 юли 2019 година, Макрелов стъпи на върха на Елбрус (5642 метра), като част от друга експедиция. Успех, който е постиган и от други алпинисти, но с малката разлика, че нашият съгражданин е с 50% инвалидност. Водещата му диагноза е детска церебрална парализа, с претърпени 7 операции на левия крак.
„Искам да дам повод на близките ми, на хората в неравностойно положение и на цялата Пазарджишка общественост да се гордее с мен“, коментира Макрелов преди заминаването си.

Коментари