Общество

Хотелиерите във Велинград предлагат безплатна почивка на лекарите и полицаите на първа линия

Написано от ПЗИНФО

Златко Златанов, собственик на хотел и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград и Западни Родопи” пред Велинградски Темпо новини.
– Г-н Златанов, туристическият бранш изживява тежка криза, но в същото време трябва да се гледа напред. Според Вас какви са перспективите?

– Мисля така: каквото и да се случва, животът продължава. Но за съжалаление, няма да бъде по същата формула, както досега. Всички ще трябва да свикнем да съжителстваме с този вирус до момента, когато бъде открита ваксина. Няма как да живеем по същия начин, както си мислят някои. Нужна е абсолютна самодисциплина, да се спазват всички мерки за самозащита – ръкавици, маски, дезинфектанти, дистанция… Ако направим всичко това, то 80-90% от икономиката ще се възстанови. Туризмът ще се възстанови последен от всички браншове. Но Велинград ще се възстанови първи от последните! Жаждата, желанието на хората да заживеят нормално, да се докоснат до онова, което им е създавало приятни мигове, е много голяма.
Това лято отпуски почти няма да има, така че очаквам труден летен сезон. Но уикенд туризмът няма да спре, а точно в това е голямата сила на Велинград, откакто съществува като туристическа дестинация. Петък и събота хората ще намерят време и пари, за да дойдат във Велинград. Сигурен съм на 100%! И затова искам да вдъхна надежда на моите колеги и да ги призова да започваме да се подготвяме. Велинград е най-елитарната туристическа дестинация и сега трябва да покажем, че наистина сме такава. Да почистим и да ремонтираме хотелите, да подредим паркове и градинки. Много колеги го правят, апелирам към всички да се подготвим. Първо Велинград ще заработи!
– Разкажете повече за предложението, което Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите отправи към хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса.
– Управителният съвет на СХР “Велинград и Западни Родопи” предложи да общото събрание да осигурим по 3 дни безплатна почивка за медиците и полицаите, които в момента се грижат за здравето на всички българи. Става въпрос за 3 600 човека, които ние можем да посрещнем безплатно, след като свърши кризата. Това го прави само Велинград.
Министерството на туризма има 5 милиона лева за външна реклама. В момента такава реклама е безсмислена, защото всяка държава ще следва стратегията да насърчи вътрешния туризъм. Според нас трябва тези пари да се дадат за хората, които пазят нашето здраве на първа линия, като държавата им отпусне почивки. Изпратихме писмо и до вицепремиера Красимир Каракачанов, който каза, че иска военните да почиват в България. Това е един начин да ни се помогне.
– Различни туристически организации искат оставката на министър Николина Ангелкова, а вие?
– СХР “Велинград и Западни Родопи” е против исканата оставка. Какво ще ни помогне, ако угодим на някой да си сложи удобен за него министър в момента?! На Велинград от Министерството на туризма не е отказано нищо. А и защо властта да си измие ръцете с една оставка на министър? Ние искаме да ни се помогне след кризата. Не търсим от държавата пари. Конкретно Велинград има нужда от две неща. Първото: искаме ДДС да падне на 5%, включително за ресторантите и заведенията. Това вече се случва в много европейски държави, трябва да стане и при нас, защото в противен случай няма как да сме конкурентноспособни на Гърция или Румъния. Второ: в преговори сме с кмета К. Коев общината да изтегли заем от 7-10 милиона лева, който да се изплаща в продължение на 10 години от туристическата такса. Ако това стане, сме готови да предложим повишение на туристическата такса с 20-25% и всички да плащат, без да се делим на тарикати и балъци. Тези пари са нужни за нов облик на Клептуза, нов басейн в Каменица, обновяване фасадите на сградите в центъра на Чепино – все неща, които са важни за имиджа на Велинград.
– Вашият отговор на кризата е оптимизъм?
– Ние първи ще се възстановим! Защо? Защото живеем в най-зеления, най-красивия, най-слънчевия град в България, с най-добрите условия за релакс, без предприятия, които излъчват вредни емисии. Има ли друг такъв град в България?! Затова да не си губим времето, да викаме персонала и да оправим обектите и града, за да сме на първа линия след кризата. Да си вдигнем духа и да мислим, че бяхме в една голяма ваканция, но тепърва ни предстои страшно много работа.

Коментари