Култура Любопитно Общество

Хоро прегръща Велинград от три страни

Велинград

Предстои петото издание на фестивала "Пролетно хоро". Той ще се проведе на 26 март.
При наличието на сходни фестивали, велинградският форум се отличава с уникално парад – дефиле, което вече е негова запазена марка.
А тази година в програмата на фестивала е предвидено „тройно" парад дефиле, което ще тръгне от градския стадион, ще премине по главната улица и на кръстовището при ГДС Алабак ще се раздели на три лъча. Три музикални формации изпъняващи народна музика от Тракия, Пирин и и Родопите ще поведът трите лъча, които ще се съберт на централния площад. По този начин символично ще покажем богатството и разнообразието на българския фолкор и факта, че именно това разнообразие ни обединява и ни кара да се чувстаме българи. В синхрон с това е и мотото на фестивал тази година „Да прегърнем Велинград с хоро”.
Фестивалът ”Пролетно хоро" има подкрепата на Община Велинград, Българското сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, „Дружба Родина”, Дружество за щита на Родопите, Общински туристически информационен център, Ротари клуб, Лайънс клуб и др.
Фестивалът няма конкурсен характер, а неговите идеи са да се съберат любителите на българското хоро, да се обмени опит, да се създадат приятелски взаимоотношения между хора на различна възраст и с различни професии,обичащи българския фолклор. За изминалите четири години фестивалът се разрастна и успя да се утвърди, като интересен и предпочитан от десетките съществуващи в страната танцови школи, клубове и любителски състави. При участие в първото издание на 10 клуба, през 2015 година броят на участниците и гостите достигна цифрата 1000 от над 35 клуба от цялата страна. 
От 2012 година до настощия момент фестивалът набира скорост и е сред пречочитаните фестивала от десетките любителски клубове за народни танци в цялата страна.
През 2015 година организаторите на фестивала решиха той да има сво мото и кауза. Четвъртото издание на фестивала премина под мотото „Да се вее българското знаме". Благодарение на партньори, Сдружение „Пролетно хоро”, успя да закупи и да подари на всички 36 клуба участници във фестивала българския флаг.
В четвъртото издание участие взеха над 700 танцьори от Велинград, Белово, Ракитово, Мало Конаре, Панагюрище, Стара загора, София, Враца, Шумен, Исперих, Плевен, Харманли, Несебър, Първомай, Пасарел, Лъки, Сандански, Девин, Разлог, Бистрица, Каблешково, Дубровница, Тополовгрд, Катуница, Костенец, Ковачево, Казанлък и Овощник. 

 

Коментари