Спорт

Хебър си търси парите от Ботев със съдебно събиране

Написано от ПЗИНФО

Пазарджишкият тим ще си търси по съдебен път парите от трансфера на Георги Николов

Ръководството на ФК Хебър се принуди да стартира процедура за съдебно събиране на неплатените от ФК Ботев траншове по трансфера на Георги Николов. До крайната стъпка се стига, след като пловдивския клуб не спази крайният срок(6.3.2024 г.) по подписаното само преди 12 дни допълнително споразумение. С него шефовете на „канарите“ получиха отсрочка за погашение на забавените 2 транша(общо 150 00 евро) по договора за трансфер на Георги Николов.

При така създалата се нова ситуация Ботев вече дължи на Хебър цялата договорена в контракта сума от 200 000 евро, която при нормални обстоятелства трябваше да се плати на 3 различни транша – до 1.2.2024 г.(100 000 евро), до 29.02.2024 г.(50 000 евро) и до 30.06.2024 г.(50 000 евро).
Предсрочно изискуемите средства ще бъдат индексирани с 20 % неустойка за неспазване на споразумението, като по този начин Ботев ще трябва да плати главиница от 240 000 евро. Към нея след издаването на Заповед за парично изпълнение от Районния съд в Пазарджик и последващ Изпълнителен лист ще се добавят и още разноски – 4 % за Държавна такса върху претендираната сума, правни хонорари и др., които в края на краищата ще бъдат платими от ФК Ботев.

От Хебър мотивираха радикалната си стъпка с това, че няма как да продължат да кредитират клуб с бюджет, който е поне 4 пъти по-голям от този на „зелените“ от Пазарджик. Отделно от това пазарджиклии изпитват и сериозни финансови затруднения, които препястват нормалното функциониране на клуба.
Междувременно, вчера, след като не получи плащания по поет ангажимент към данъчно-осигурителната система, НАП – Пазарджик наложи запор по банковите сметки на Хебър.

С неизпълнението на поетите си финансови ангажименти към пазарджишкия клуб, от Ботев(Пд) вече реално поставят под риск получаването на спортно-състезателен лиценз за следващото първенство на ФК Хебър.

Голям проблем с лицензирането за състезателната 2024/25 година обаче се очертава и пред Ботев, защото според нормативите на БФС всички договори сключени до края на месец февруари подлежат на плащане най-късно до 31-ви март. При неспазване на това условие некоректния платец остава без лиценз за идното първенство, сочи изискване на Лицензионната комисия при БФС.

Коментари