Култура

ХГ“Станислав Доспевски“ ще представи обновената експозиция „Портрет“

Написано от ПЗИНФО

Експозицията включва 137 портретни творби от 78 автори и е посветена на 200-годишнината от рождението на Станислав Доспевски, един от първомайсторите в жанра.

Портретните творби в зала „Цветан Радулов“ са познати на повечето пазарджиклии от множеството образователни, музикални и литературни събития, които се организират в нея, както и на немалко гости на града, ценители на изобразителното изкуство.

Обновената експозиция запазва голяма част от познатите ни творби, но ги представя аранжирани по друг начин. За да може да включим повече творби от голямата колекция „Портрет“, която притежаваме, към експозиционната площ сме добавили и тази на съседната зала.

Творбите, с които е допълнена обновената експозиция са творби от фонда. Някои от тях трябваше да преминат реставрация, на други да се подновят рамките /през последните няколко години галерията поетапно рамкира значителен брой картини/, а трети ни бяха дарени.

Обогатена е експозицията с творби на автори емблематични за фонда ни. Към портретите на Елисавета Консулова-Вазова, „художничката на цветята и децата“ е добавен един малък детски портрет на двегодишната й дъщеря Ели. Досега в експозицията имаше един портрет от Георги Герасимов, сега вече са пет живописни творби, сред които и „Лили“, който през 1936 г. е награден от Министерството на просветата. Към портретите на Георги Машев е добавен „Портрет на Христо Ботев“ – внушително платно като размери, внушение и живописни качества, както и един от малкото автопортрети и въобще портрети на пейзажиста и разказвача на пътеписи в рисунки – Стоян Василев.

За първи път в експозицията са включени портрети от Мария Доспевска (1889 – 1972), внучка на Станислав Доспевски.

Запазени са отскоро станалите част от експозицията дарени творби, за които отново изказваме благодарност. През 2022 г. Художествена галерия „Станислав Доспевски” получи като дарение живописната творба „Момиче от Флоренция” рисувана от Константин Величков в последната четвърт на XIX век.

За това значимо дарение галерията изказва благодарност на Елена Любенова Урумова – Стефанова, чрез която тази наследствена, семейна ценност, непоказвана на широката публика до преди година, вече е достояние на почитателите на изобразителното изкуство.

През 2019 г. по време на изложбата, по повод 90-годишнината от рождението на Величко Минеков, големият скулптор направи последното си дарение на галерията – скулптурния портрет на Ана Машева. В залата намери своето място и „Автопортрет“ на Цветан Радулов, основател и пръв директор на галерията, дарена от синът му Михаил Радулов.

Подбрани и добавени са още творби от около 150-те портрета постъпили от двете общи художествени изложби „Портрет“ организирани в галерията през 1984 г. и 1988 г.

Коментари