Общество

Хакерска атака срещу LinkedIn извади на показ данните на 500 милиона потребители

Снимка: Pixabay
Написано от ПЗИНФО

Linkedin призна, че е претърпял хакерска атака на базата данни на своите потребители, която може би е засегнала около 500 милиона акаунта или 67% от общия им брой. Личните данни на тези акаунти, очевидно състоящи се от информация, която е публична и видима за всички, се продават в специализиран форум, пише eleconomista.es.

Според технологичния уебсайт Cybernews, за да докаже, че е осъществил достъп до тези данни, хакерът предлага безплатно пълните профили на два милиона потребители на социалната мрежа. Четирите файла, които хакерът дава като пример, включват пълни имена, имейл адреси, телефонни номера и работно място, наред с други.

Към момента обаче не е известно дали става въпрос за актуализирани данни или те принадлежат към предишни нарушения на сигурността, които социалната мрежа е претърпяла.

„Изглежда, че публикуваният набор от данни включва публична информация, извлечена от LinkedIn, комбинирана с обобщени данни от други уебсайтове или компании“, каза говорител на компанията пред Business Insider.

Компанията Linkedin е собственост на Microsoft от 2016 г., когато е придобита за 26,2 млрд. долара. Тя спря да се търгува през декември същата година./manager.bg

Коментари