Институции Общество

Фотиново: Проекти и проблеми на вниманието на Десислава Костадинова

Фотиново

По покана на кмета на село Фотиново Димитрийка Миховска, народният представител от ГЕРБ Пазарджик Десислава Костадинова проведе приемен ден в баташкото село. Пред нея местните жители споделиха наболели проблеми. Един от тях е необходимостта от ремонт на покрива на сградата, в която се помещава местното читалище. Сградата е частна собственост, като част от имота е предоставен за нуждите на културната институция. Необходимата сума е 20 000 лв. Г.жа Костадинова посъветва представителите на читалището какво да направят, за да имат шанс да получат финансиране.

Кметът на Фотиново също постави на вниманието на народния представител два проблема. Първият касае недовършения проект за ВиК. Половината от предвидените дейности за извършени, но половината село е без изградена канализационна инфраструктура. Търси се финансиране в размер на 500 000 лв. Още 300 000 лв. са необходими за ремонт на 2 улици в селото, които са в много лошо състояние. За тях има подготвен проект, но отново няма средства.

На приемната бе поставен въпросът за промяна в Закона за земеделската собственост, която да осигури целево финансиране за полска охрана. Пари, които да бъдат конкретно за тази дейност, както и да се регламентира като сезонна работа. В момента на кметствата им се налага да балансират средствата, които се отпускат на общините, за да има пари и за полските пазачи.

Приемната във Фотиново бе част от програмата на Десислава Костадинова за работа близо до хората.

Село Фотиново се намира в северозападни Родопи източно от Баташки снежник на 1100 м над морска височина, на двата бряга на Фотинска река, на 10 км от Нова махала, на около 24 км от Батак.

За първи път село Фотен се споменава като българско селище в писмени източници от края XVI век. В границите на селото се намират няколко средновековни моста по Фотинска река от XVIII-XIX в., стара воденица, джамия от края на XVII век и църква" Св. Успение Богородично" построена през 1914 г.

Коментари