България Криминално

Фондът за лечение за деца е бил под полицейско наблюдение от юли

София

Спецоперацията по никакъв начин няма да попречи на нито едно дете, което се нуждае от лечение

Спецоперацията на служители на ГДБОП в Центъра „Фонд за лечение на деца“ е реализирана под ръководството на Специализирана прокуратура със съдействието на Министерството на здравеопазването, съобщиха днес на брифинг представители на ГДБОП и прокуратурата. Тя е проведена след продължително разследване за организирана престъпна група, извършваща длъжностни престъпления. Оперативните действия са започнали през юли миналата година по получени сигнали за финансови злоупотреби във фонда. В рамките на оперативните действия са използвани и специални разузнавателни средства, поясни директорът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов. 
Извършени са претърсвания в 6 кабинета от сградата на фонда, на 6 частни адреса, както и 8 обиска. Открити са множество документи, съдържащи данни за корупционни практики във Фонда за лечение на деца. С помощта на експерти от отдел „Корупция“ в Министерството на здравеопазването разследващите не са иззели оригиналите, а копията с оглед операцията да не попречи по никакъв начин и да не доведе до забавяне на процедурата по лечение на децата или преустановяването на започнала такава. 
В частен дом са  намерени 16 500 евро, а в сейф с същото жилище – множество юбилейни монети. Основните линии, по които продължава работата, са безстопанственост, престъпления по служба по смисъла на чл.282 от НК и нецелево изразходване на средства от този фонд. Разследването не касае лечение на деца в чужбина, а лечение на деца в здравни заведения на територията на страната ни, целесъобразността на сключени комисионни договори във връзка с провеждащо се лечение и фирми, осъществявали така наречената логистика по лечението на децата.

Коментари