Общество

Фондация „Надеждата на Пазарджик“ връчи награди и парични стимули за успехите на пазарджишки деца

Пазарджик Фондацията за надарени деца "Надеждата на Пазарджик" връчи официално днес грамоти и финансови стимули на деца, които са постигнали високи успехи в учението, изкуствата и спорта. Това е втората церемония по връчването на награди, съобщи председателят ѝ Иван Неделчев. В началото на годината – през януари, бяха връчени награди на обща стойност 3 хиляди лева, разпределени на 9 деца, а днес наградите са на обща стойност 5 хиляди лева, като има 3 колективни награди, а общо отличените деца са 15.

 

Фондация "Надеждата на Пазарджик" е учредена от Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик. Неговият председател Димитър Събев подчерта, че наградите се връчват публично не само за да бъде максимално прозрачна  дейността на Фондацията, но и за да се популяризират успехите на децата, те самите да разберат, че са забелязани и оценени, за да имат самочувствие и увереност в себе си.

Зам.-председателят на Сдружението на предприемачите инж. Нишан Бъздигян поздрави всички наградени, техните преподаватели, ръководители и треньори, като и родителите, защото те са тези, които ги подкрепят ежедневно. Той сподели и затрудненията на комисията по оценяване, при толкова много високи успехи, но пожела на всички същата тази комисия да бъде още по-затруднявана.

Наградените днес са от различни сфери, а наградите са за различни постижения в учението, изкуствата и спорта. Инж. Бъздигян припомни и основните изисквания за кандидатите: да са български граждани, да са жители на община Пазарджик, да са учащи се, отличени на регионални и национални състезания, класирани за международни конкурси, олимпиади, пленери  и състезания и да имат успех от последния учебен срок не по-малък от много добър 5.00.

Първите връчени награди бяха колективни. С най-много точки са четири момчета от Професионалната гимназия по механоелектротехника – отбор, участал в Състезанието „Светът е електроника“. Наградата за отбора на ПГМЕТ е общо в размер на 1000 лева, разпределени поравно между четиримата: Божидар Сонев Трендафилов, Йордан Йорданов Петков, Йоан Тихомиров Стойков и Георги Станимиров Банкин. Четирите момчета са завоювали призови места в състезанието, отлични ученици са и отлични спортисти.

Другите две колективни награди са за Мажоретен състав „Мистерия" при ОДК Пазарджик, които получиха награда от 1000 лв. и за Боксов клуб "ДОГ ФРИКС" – Пазарджик, които бяха наградени с 900 лв. „Мистерия" е световен шампион, има награди от международни фестивали в Сърбия и Хърватска, както и от фестивали в България – в Петрич и Пазарджик. От тазгодишния световен шампионат в Прага имат 1 златен, 1 сребърен и два бронзови медала в различните дисциплини. Ръководител на състава е Вергиния Нешева. В боксовия клуб „ДОГ ФРИКС" тренират национални състезатели, носители на международни титли, неколкократни шампиони на България, сред които е Петър Асенов, сребърен медалист на европейското първенство, Теодор Коев и Радослав Кабаджов – неколкократни шампиони на България. Те кандидатстваха за колективна награда и средствата, които им се отпускат са за ремонт на залата и екипировка.

Сред индивидуалните награди най-високо от Управителния съвет на Фондацията бяха класирани двама възпитаници на СУ „Г. Брегов" – Катрин Руменова Малинова и Стефан Иванов Сталев, които са изключително талантливи млади художници, както и двама спортисти – гимнастичката Дара Виденова Стоянова от СК „Диляна Прима" и петобоецът европейски шампион в триатлона  Борислав Бориславов Палашев. Техните награди са по 300 лв.

С награди от по 200 лв бяха отличени други двама спортисти – Любов Николаева Чалъкова, спечелила медали от национални и международни състезания в Гърция и Сърбия и Любомир Иванов Германов, три пъти държавен шампион по триатлон, шампион по дуатлон и като петобоец.

Връчени бяха и две награди по 100 лв. Наградените са Георги Димитров Попов – 100 лв., завоювал призови места в „Европейско лингвистично кенгуру", конкурс по правопис на английски език, трето място на областен кръг на олимпиада по астрономия и Михаела Стоянова Зонова –  една от надеждите ни в триатлона, с успехи и в многобоя, с редица награди от спортни състезания по плуване Други трима наградени не успяха да присъстват на церемонията, но ще получат наградите си. Това са Минчо Йорданов Танев, класиран на 2-ро място в областния кръг по правопис на английски език, най-висок бал на матурите по български език и математика за миналата година, пръв на олимпиадата по немски в гимназията; Стефан Георгиев Георгиев и Доника Красимирова Кръстева – с награди от международни конкурси по фризьорство.

 

Втората церемония по връчването на наградите на Фондация „Надеждата на Пазарджик“ завърши с обща снимка на всички наградени с представителите на Фондацията и на Сдружението на предприемачите.

 

Коментари