България Общество

Фондация „Лъчезар Цоцорков“ и МОН организираха форума „Овластяваме новото поколение“

Написано от ПЗИНФО
„Целта ни е да дадем важни аргументи на експертите, които изготвят образователните политики, на академичните среди и неправителствените организации, така че да постигнем устойчива промяна и темата за социално-емоционалните умения на нашите младежи да влезе в класните стаи“.
Това каза Димитър Цоцорков – учредител и член на Управителния съвет на фондация „Лъчезар Цоцорков“ при откриването на престижния форум „Овластяваме новото поколение“ на 26 април в София. На него бе представен глобалният доклад „Социални и емоционални умения за по-добър живот“ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Проучването е проведено сред 15-годишни ученици през 2023 г., като обхваща 20 страни на 4 континента. Фондация „Лъчезар Цоцорков“ обезпечава участието на България в него, а партньор на проекта е Министерството на образованието и науката.
Форумът беше открит от вицепрезидента Илияна Йотова, която посочи, че домакинството на страната ни е белег на поне три неща – на заслуженото доверие към фондация „Лъчезар Цоцорков”, на авторитета на българската образователна система и на оценката, която България е получила по пътя към своето пълноправно членство в ОИСР, което очакваме до края на 2025 г.
Вицепрезидентът призова да изградим гъвкава образователна система, която отчита реалните потребности на учениците, а министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков подчерта колко важни в този процес са инвестициите в развитието на учителите.
Председателят на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” АД Димитър Цоцорков сподели, че проф. Лъчезар Цоцорков, чието име носи фамилната фондация, е умеел да вдъхновява хората и е вярвал, че здравата ценностна система е основа за благополучието на отделния човек, за успеха на бизнеса и за изграждането на един по-добър свят.
В дискусията за важността на социално-емоционалните умения участваха още Робърт Добле от филантропската мрежа „Портикъс”, изпълнителният директор на BESCO – Българска предприемаческа асоциация Добромир Иванов и Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.
За пътя на изводите от проучването до класните стаи говориха ресорният заместник-кмет на Хелзинки Йоахана Лаисаари, проф. Ракел Tейшейра от Бразилия, д-р Стефани Джоунс от Харвардския университет и Мила Иванова от фондация „Заедно в час“. В темата за образователните политики участва Красимир Вълчев, председател на Парламентарната комисия по образование и наука, а видеообръщение отправи първата дама на Украйна Олена Зеленска.
„Социално-емоционалните умения са ключови за академичния успех и за житейското благополучие на младежите“, подчерта проф. Андреас Шлайхер – директор на образователния департамент на ОИСР, който представи глобалното проучване. Данните конкретно за България бяха обявени пред медиите от Йоана Маринова, изпълнителен директор на фондация „Лъчезар Цоцорков“.
Тя подчерта, че младежите с развити социално-емоционални умения постигат по-добри академични резултати, изграждат по-добри взаимоотношения и постигат по-високо ниво на благополучие.

Коментари