Спорт

Февруари е Олимпиада

През този месец, от 9 до до 25 февруари, в Пьонгчанг, Южна Корея ще се проведат ХХІІІ зимни олимпийски игри. Това са вторите олимпийски игри, които се провеждат в страната, след летните в Сеул през 1988 г.

В програмата на тези зимни олимпийски игри влизат четири нови състезания – сноуборд Биг Еър (който замества паралелния слалом), смесени двойки по кърлинг, масов старт в бързото пързаляне с кънки и смесено отборно състезание в алпийските ски. По този начин броят на дисциплините достига 102 в 7 вида спорт (15 дисциплини), под егидата на федерациите по биатлон, бобслей и тобоган, кърлинг, ски, спортни шейни, пързаляне с кънки и хокей на лед.

Надпреварата в Пьонгчанг ще предложи по 11 състезания по биатлона и алпийските ски, 12 в ски бягането, по 10 в бързото пързаляне с кънки, ски свободен стил и сноуборд, пет във фигурното пързаляне, по четири в ски скоковете и спортните шейни, по три в бобслея, кърлинга и северната комбинация, по два в скелетона и хокея на лед и осем в шортрека.

(Във фигурното пързаляне се провеждат две състезания по двойки и едно отборно състезание; в алпийските ски, биатлона и спортните шейни се провеждат смесени отборни състезания.)

По данни на организационния комитет, заявка за участие са дали около 3000 спортисти от 95 страни, което ще бъде рекорд за зимни олимпийски игри.

България ще участва с 19 спортисти в 6 вида спорт.

Пълната делегация на България за Пьонгчанг ще се състои от 46 души. Освен 19-те състезатели в нея влизат още 15 треньори и четирима души от медицинския екип. Председателят на БОК Стефка Костадинова ще ръководи делегацията, а в нея попадат също генералният секретар на комитета Белчо Горанов, шефът на мисия Румяна Динева и олимпийското аташе Екатерина Дафовска, която е и ръководител на отбора по биатлон.

Шест са спортовете, в които ще има български представители – ски алпийски дисциплини, биатлон, ски бягане, спускане с шейни, ски скокове и сноуборд.

Най-голямата група е в биатлона, където за пръв път от игрите в Албервил през 1992 г. България ще бъде в пълен състав от десет души – петима при мъжете и петима при жените.

Големите надежди са насочени към сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков, които ще се борят за медали съответно в бордъркроса и паралелния гигантски слалом.

Погледите ще са насочени и към двамата водещи български биатлонисти – европейския шампион в спринта Владимир Илиев и Красимир Анев, който спечели два медала от последното европейско първенство и има четвърто място в Световната купа. Останалите биатлонисти в състава са Антон Синапов, Михаил Клечеров, Димитър Герджиков, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова.

Двама са българските представители в алпийските ски – Алберт Попов и Мария Киркова. Трима са състезателите в ски бягането – Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова. Владимир Зографски ще представя България в ски скока, а Павел Ангелов – в спускането с шейни.

Дебютантите в българския състав за Пьонгчанг са деветима. С най-много участия са Жекова и Киркова, които се впускат за четвърти пореден път в олимпийски игри.

Преди четири години в Сочи България участваше с 18 спортисти, а във Ванкувър през 2010 г. българите бяха 19. Най-голям състав страната е имала в Албервил през 1992 г. – 30 състезатели.

УикипедиЯ, Дневник

Коментари