Общество

Факелно шествие „България над всичко“ на 25 март

Пазарджик На 25 март /неделя/, с факелно шествие и тракийски хора ще бъде отбелязан Денят на Тракия. Поводът е 105 години от превземането на Одринската крепост, които се навършват на 26 март. Инициативата е на общинската структура на ВМРО и ще се реализира със съдействието на Община Пазарджик.

 

Идеята е отбелязването на историческото събитие да даде още един повод за единение в името на родината и патриотичната кауза. Георги Коприщенов от ВМРО изрази благодарност за съдействието на Общината за отбелязване на една от най-паметните победи на българската армия. „За по-малко от две денонощия е превзета крепост, смятана дотогава за непревземаема. Одрин вдига бялото знаме, сломен от българската армия под ръководството на ген. Вазов. Пример за военна мощ и висок боен дух, влязъл в учебниците. Трябва да сме горди и да не забравяме. Не трябва да забравяме и хилядите тракийски бежанци, напуснали своя дом, прогонени от османската армия.“ Коприщенов напомни, че събитието не се организира за пръв път, но съдействието на Общината ще помогне за популярността му и за това, факелното шествие да се превърне в традиция.

Факелното шествие, което е под надслов „България над всичко” ще тръгне от парк остров „Свобода” в 18.00 ч. през Моста на Лютата,  бул. „Мария Луиза”, бул. „Цар Шишман” до площад „Константин Величков”, където ще се извие голямо тракийско хоро – символ на обединението.  В основата на всичко лошо, което ни се случва стоят две неща – липсата на самочувствие и понякога липсата на родова памет – кои сме и откъде сме тръгнали.

***

На 26 март отбелязваме Деня на Тракия и се покланяме пред подвига на българските войници, загинали при превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913 г.). Това е най-величавата победа в най-новата история на България. Тя води до подписването на Лондонския мирен договор през 1913 година, по силата на който Източна и Западна Тракия, Родопите и Странджа са освободени и присъединени към Родината.

Традиционно на този ден почитаме и паметта на хилядите тракийци, напуснали родните си места и намерили подслон в освободеното Отечество.

Традиционно на този ден почитаме и паметта на хилядите тракийци, напуснали родните си места и намерили подслон в освободеното Отечество.

Коментари