Култура

Учител, художник, писател … Никола Руков

Пещера

„Спиридон в омагьосаната гора“. Това поетично заглавие не е просто името на някоя книга. Това е името на първата книга на учителят по изобразително изкуство в ОУ“ПеткоР. Славейков“,гр.Пещера Никола Руков. Освен, че е автор на текста, той е създал и илюстрациите към нея. В момента части от текста, редом с илюстрациите са изложени в Градската художествена галерия „Веселин Стайков“.

Защо "Спиридон в омагьосаната гора"?

Спиридон – означава дух, одухотвореност. Той е интересна личност на 10 и си пада калпазанин. Идеята за книга е породена и вдъхновена от моите ученици. Спиридон попада в Омагьосаната гора по една единствена причина – непослушен. Идеята всъшност е срещайки се с различни животни, той осъзнава грешките, които е направил и най – вече разбира колко важно нещо е приятелството.

Всички знаем, че рисуваш страхотно, може да се каже, че вдъхновяващ своите ученици да се занимават с изобразително изкуство, от къде дойде идеята за книга?

Някои от историите в книгата са истински случки от училище, други са мои детски спомени, а трети са художествена измислица.

Сюжетът на книгата се развива в три посоки. Първо сънувайки и попадайки в Омагьосаната гора на Спиридон му се случват различни премеждия. Второто направление е, че той си спомня други истории и осъзнава факта, че е грешал и третото направление е образователното. В книгата той се бори със злите сили посредством знания, придобити в училище. Определенията са поднесени непринудено, което ги кара да бъдат интересни.

Кое е по-добре в нея- текстът или илюстрациите?

Интересното в случая е, че илюстрациите се появиха преди текста. Те са доста разказвателни и то с цел малките деца сами да впрегнат въображението си и да измислят своя история. Другото интересно при тях е, че са направени в три техники на изобразителното изкуство; графика, акварел и колаж. опитал съм се да ги равнопоставя като текст и илюстрация мисля че се допълват и създават едно прекрасно книжно тяло.

Ще я видим ли в книжарниците?

Все още нямам конкретни предложения от издателство. Идеята за изложбата и иновативното ѝ представяне беше с цел да придизвикам техния интерес. Няма да се откажа да търся начин книгата да се появи на бял свят и са стигне до своите читатели.

Коментари