Институции Общество

Учителите в Математическата решават кога и как да протестират

Пазарджик В края на седмицата Общо събрание на синдикалните структури на МГ „К. Величков“ ще реши какъв вид протестни действия да предприеме срещу нарушения, допуснати от директора на гимназията Ангел Велков. Това съобщи на пресконференция Димитър Хаджидимитров, учител и председател на синдикалната организация към КТ „Подкрепа“. Той уточни, че ще се решава дали протестните действия да са ефективни и на този етап на вниманието не стои оставката на директора.

 

В основата на „брожението и недоволството“ стоят плащания. Плащания, законово регламентирани, но незалегнали в делегирания бюджет за годината. Сред тях са средствата за представително облекло за последните три години, липсата на предвидени такива за допълнително трудово възнаграждение, за квалификация на учителите. Мнението е, че средствата се отклоняват за други плащания, като, напр., платените през миналата година на външна фирма 4800 лв. за поддръжка на софтуера.

Председателят съвета на настоятелите в училището Георги Карабойчев пък напомни липсата на помещение за нуждите на настоятелството в гимназията. „Всеки път, когато трябва да се съберем, е нужно да искаме помещение писмено. Ние сме настоятели, родители, данъкоплатци. Ние сме първото настоятелство със спечелен проект по „Еразъм +. Имаме платен първи транш по проекта, но как ще работим? Партньорите ни са от четири държави, а трябва да пишем молби за помещение. Ще сезираме Брюксел“, каза Карабойчев. Той допълни, че в гимназията предстои пълна финансова ревизия за изминалите пет години, разпоредена от Държавната финансова инспекция. Започнала е и нова проверка на Окръжната прокуратура в Пазарджик по разпореждане на Върховна касационна прокуратура. До нея се стигнало след писмо на Настоятелството до главния прокурор Сотир Цацаров за съмнения със злоупотреби със средства. Крайният срок на проверката (след удължаване) е 12 април. Сигналът на Настоятелството до Инспектората по образование със съмнения за нарушения е препратен до Държавната финансова инспекция по компетентност, както и до ОД МВР в Пазарджик и до Общината. За хората, вълнуващите се от случващото се в Математическата гимназия, остава да чакат резултати.

Коментари