Институции Общество

Училищна Телерик Академия отвори приема за безплатните си ИТ обучения за ученици в Пазарджик

Снимка:БНТ
Написано от ПЗИНФО

Пазарджик, 1 септември 2020 г. – Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес, че стартира приема за учебната 2020-2021 година в 110 школи в 33 града в България. Деца и младежи в 4-12 клас ще имат възможност да се обучават в безплатни школи по дигитални науки в Пазарджик.
Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 11 октомври и не изисква предишни ИТ познания.
Обученията стартират в началото на ноември и ще се провеждат до юли 2021 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Учениците могат да вземат участие в една от двете интерактивни програми в областта на дигиталните технологии и програмирането, всяка с продължителност 100 учебни часа и отговаряща на
тяхната възраст и интереси.
Програмите в Пазарджик се реализират в сътрудничество с Община Пазарджик, „Съвет за младежка политика“ и подкрепата на Фондация „Лъчезар Цоцорков“.
„За да растат подготвени в контекста на съвременния технологичен свят, учениците трябва да усвоят ключови дигитални умения, които ще ги направят успешни сега и за в бъдеще.
Пандемията и преминаването на цялата образователна система онлайн през изминалата учебна година само ускориха тази тенденция. Затова сега разширяваме значително мащаба на Училищна Телерик Академия – ще присъстваме за първи път в 33 града, обхващайки 75% от областите в България. Така целим да осигурим достъп на все повече деца от различни
населени места до безплатно, модерно ИТ обучение“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

С практическа насоченост и модерна програма, „Дигитални науки“ подпомага кариерната ориентация на гимназиалните ученици (8-12 клас) и тяхната последваща професионална реализация. За по-малките (4-7 клас) „Дигитални науки“ се преподава на разбираем за децата език, развива логическото мислене, креативността и дигиталните им умения. Учениците разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват.
Повече информация за програмите и приемът в тях може да получите по време на безплатния уебинар на Училищна Телерик Академия на 10 септември от 18:30 ч.
От кандидатите не се изискват предварителни познания по програмиране. Учениците в 8-12 и 4-7 клас могат да кандидатстват през сайта и да се явят на входен изпит онлайн до 11 октомври.
Изпитът включва 30 логически задачи под формата на тест и е с продължителност 45 мин.
Интерактивните обучения на Училищна Телерик Академия развиват логическото мислене и креативността на учениците, техните умения за решаване на проблеми и дигитални компетенции. Придобитите познанията са полезни за всички сфери на развитие и професии, включително и в един от най-перспективните сектори у нас – ИТ. След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга нейна програма.

Коментари