Институции Общество

Ученици от Пещера, Батак и Драгиново – най-добри на областното състезание за защита при бедствия

Написано от ПЗИНФО

В Пазарджик се проведе областният етап от XX Областно ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. Състезанието беше открито от главен инспектор Борис Стойнов – началник на РСПБЗН-Пазарджик.

Участие взеха 11 отбора, представители на общините и класирани от проведения общински етап на състезанието. Учениците показаха завидни знания и умения за действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации, както и оказване на първа помощ.

Състезанието включва теоретична и практическа част с учебни центрове: „Защита при бедствия- Действия на учениците при земетресение и Действия на учениците при наводнение ”, „Защита при промишлени аварии, радиоактивно замърсяване, химическо замърсяване и при наличие на биологични агенти – Поведение и действия при замърсяване с амоняк, хлор, въглероден диоксид и живак, Херметизиране на врати, прозорци и отдушници, Защита на хранителните продукти от радиоактивно замърсяване, Памучно- марлена превръзка, детски и граждански противогаз, „Пожарна безопасност – уреди за първоначално пожарогасене  и начин за действие с тях, ликвидиране на огнище на пожар с кофпомпа ” и първа долекарска помощ.

На първо място в XX Областно ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” се класира отборът на ОУ „Св. Патриарх Евтимий” гр. Пещера с 279,5 точки. Подготовката на отбора се извърши от г-жа Елена Ванчева – преподавател в училището. Второто място спечели тимът на ОУ „Отец Паисий” гр. Батак с 257,5 точки, а на трето място се класира отборът на СУ “Методи Драгинов” с. Драгиново общ. Велинград с 256,5 точки.

Областният управител г-жа Валентина Кайтазова, заедно с главен инспектор Борис Стойнов наградиха победителите.

Отборът на Иновативно основно училище „Свети Патриарх Евтимий“ гр. Пещера ще представи Област Пазарджик на XX Национално ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” през месец юни 2024 г.

Коментари