България

Ученици от Пазарджик се срещнаха с главния прокурор и негови колеги

Написано от ПЗИНФО

Безгрешни системи няма. Въпросът е всяка институция да решава  проблемите си, негативните тенденции да бъдат минимализирани и да не се приемат за нормални. Всяка институция трябва да си върши работата, а не да прехвърля вина, каза главният прокурор Иван Гешев пред ученици от Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в гр. Пазарджик. Той се срещна с десетки момичета и момчета от 10-и, 11-и и 12-и клас.

„За мен е чест да съм тук и ви благодаря за поканата“, обърна се към учениците Иван Гешев. Той обясни, че целта на срещата, която се провежда в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“ на Асоциацията на прокурорите и Камара на следователите в България, е младите хора да знаят правата си и активно да ги защитават.

Заедно с Иван Гешев при учениците бяха прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор, Албена Кузманова, окръжен прокурор на  Пазарджик, Радослав Бакърджиев, районен прокурор на Пазарджик и Златина Иванова, член на Асоциацията на прокурорите в България и прокурор в РП-Пазарджик.

Главният прокурор Иван Гешев говори пред младежите за работата на прокуратурата като част от съдебната власт и за етапите, през които се минава, за да бъде осъден извършител на престъпление. „За целия процес не отговаря една институция. Говорим за екипна и съвместна работа. В България, за жалост, имаме проблем с работата в колектив и с чувството за общност. Това ни прави по-слаби. Ако искаме да се развиваме, трябва да има разбиране за част от общността“, каза Иван Гешев.

Главният прокурор отговори на редица въпроси на учениците, свързани с функционирането на правосъдната система, с престъпления като трафика на хора, злоупотребата с власт, катастрофите и други, както и с видовете присъди.

„Борбата с подкупите, с корупцията е ангажимент на много институции. За да се изкорени този проблем говорим и за възпитание, и за образование. Важно е обаче и приемането на актуални закони“, каза Иван Гешев.

Прокурор Златина Иванова разясни на учениците в кои случаи може да се обръщат към прокуратурата, каква наказателната отговорност носят непълнолетните лица, които не спазват закона, и какъв е видът на наказанията за тях. „Прокурорската професия не е страшна. Ние сме тук, за да защитаваме вашите права и законни интереси“, каза Златина Иванова.

„Ако станете свидетели на престъпление и искате да бъде пресечен даден проблем, трябва да подавате сигнали. За нас няма значение кой какви финансови възможности има. Ако някой е извършил престъпление, няма да остане ненаказан“, обясни районният прокурор на Пазарджик Радослав Бакърджиев.

Магистратите насърчиха децата да полагат усилия да повишават образованието си, за да може един ден някои от тях да станат юристи.

На срещата присъстваше десетокласничката Красимира Михайлова, ученичка в специалността „Технология на целулозата, хартията и опаковките“. Тя е един от победителите в конкурса за есе „Защо искам да съм прокурор за един ден“, организиран от Асоциацията на прокурорите в България и Британското посолство.  „Впечатлена съм от разсъжденията в есето на Красимира и се надявам един ден тя да завърши право и да стане прокурор“,  каза прокурор Златина Иванова.

На срещата присъстваха ученици, които се обучават в специалностите – „Технология на фармацевтичните и парфюмерийно-козметични продукти“, „Технология на целулозата, хартията и опаковките“ и „Контрол на качеството и безопасност на храните и напитките“. „Те са будни деца, интересуват се от гражданското общество“, каза директорът на гимназията Тодор Джамбов и благодари на магистратите за интересната беседа.

Коментари