Институции Общество

Ученици от Пазарджик отново покориха върха на Европейската олимпиада по статистика

Написано от ПЗИНФО

За поредна година отбори от ПГИМ Пазарджик с ментори Милена Гълъбинова и Албена Гълъбинова се класираха на челни места, състезавайки се с рекорден брой отбори – общо 523 от 148 училища в страната.

На първо място в категория Б /8-9 клас/ е отбор IM_PRO с членове Ани Стамболийска, Божидара Андреева и Мелиса Бадьокова и ментор Милена Гълъбинова. За първи път, от както се провежда Европейската олимпиада по статистика, отбор се класила на първо място с максимален брой точки – 100.

Всичките 10 отбора в тази категория са в ТОП 15 на ЕОС 2024: на пето място отбор DREAM_TEAM с членове Габриела Спасова, Лилия иванова и Петър Симидчийски, на шесто място за отборите: EUSTATIK с членове Диан Донов, Димитър Ричков и Кръстьо Лалов; JOHN_GRAUN с членове Мария Милска и Натали Генчева; BETA_PGIM с членове Бояна Никленова, Виктория Йорданова и Даная Чолакова, седмо място OMEGA_PGIM с членове Алекс Гунчева, Венцислав Иванов и Стефания Корцалова, осмо място  ANDERSON с членове Лилия Убинова, Моника Караиванова и Петя Кафеджиева, следвани от GAMA_PGIM с членове Алекс Ашкич  и Максимилян Келчев, BGSTATIK с членове Евелина Стоименова и Магдалина Пенчева  и LAPLAS с членове Нона-Мари Близнакова и Петя Петкова.

В категория А /10-12 клас/ участие взеха 11 наши отбора. На четвърто място се класира отбор FANTASTIK с членове Гергана Синдонас, Дияна Стойчева и Радослав Цветков.

ПГИМ класира в тази категория още 3 екипа в ТОП 10 и 6 екипа в ТОП 25 на Европейската олимпиада по статистика 2024 година с ментори Албена Гълъбинова и Милена Гълъбинова: отбор NISIDA_BG с членове Анна-Мария Никленова, Божана Сиракова и Даниела Иванчева, TEAM_PRO с членове Дарина Денкова, Юлиана Бирова и Кристина Тонова, BERNULI с членове Иванка Хамамджиева и Ивона Црънчева, PASCAL с членове Димитър Диков, Радослав Георгиев и Росица Стоянова, NOYMAN с членове Мириам Траянова, Катерина Тасева и Соня Нейчева, EPSILON с членове Гергана Некезова, Ели Пенева и Мартина Ганчева, BEST_ALPHA с членове Антон Кендеров, Зорница Кучкова и Теодора Георгиева, ALFA_PGIM с членове Дияна Кузманова, Иво Славов и Стилиан Владов, ITFUTURE с членове Михаил Павлов и Цветан Навущанов, PI-3,14… с членове Александър Ангелов, Ивелина Гранзова и Мария Найденова.

В първи кръг на олимпиадата всичките 21 отбора с ментори Милена Гълъбинова и Албена Гълъбинова, представящи не само ПГИМ, но и Пазарджик, се класираха на първи и втори места /1 – на трето/ с 95,6 и 100 точки от максимален брой 100 точки. Всяка година в олимпиадата участват най-елитните училища в България – природоматематически, математически, търговски, езикови и др. гимназии. Конкуренцията е голяма. Обобщавайки резултатите от първи и втори кръг комисията в състав преподаватели във ВУЗ и представители на НСИ – София обявява крайното класиране. Отборите на ПГИМ ще получат грамоти за отлично представяне, а само учениците от 12 клас – сертификат, удостоверяващ приема им с оценка Отличен 6,00 във водещи висши учебни заведения в България.

За следващият етап от състезанието отборите победители в националния етап трябва да подготвят идейни проекти за видеоклип на тема „Някога всичко беше по-хубаво“ – истина ли е?“. Предстои онлайн гласуване от 1 до 11 април, а на 13 април участниците ще представят разработките си пред жури, което ще определи участниците в Европейския кръг на олимпиадата.

Момчета и момичета- гордеем се с вас! Успех на олимпийците, които продължават напред!

Отличното представяне на учениците и менторите беше приветствано от ръководството на ПГИМ в лицето на г-жа Благова, която винаги подкрепя и помага за изяви на ученици и учители и създава условия за творческо развитие и професионално усъвършенстване за постигане на по-високи резултати.

Коментари