Институции Общество

Ученици от Пазарджик отиват на Европейския кръг на статистическата олимпиада

Написано от ПЗИНФО

Отбор TEAM_PRO с ментор Албена Гълъбинова и членове Дарина Денкова, Кристина Тонова и Юлиана Бирова се класира на първо място в Европейската олимпиада по статистика 2022 и ще представя България в европейски кръг, където ще се състезава с най-добрите отбори от други европейски държави, съобщиха от учебното заведение.

ЕОС 2022 се провежда в три кръга за периода от януари до април, в която децата показват знания и умения по математика, статистика и дигитални компетентности.

За поредна пета година ПГИМ, с директор Таня Благова, представя Пазарджик достойно, заемайки призови места! В тази връзка Милена Гълъбинова и Албена Гълъбинова бяха поканени и взеха участие като лектори в Национална конференция „ЕОС 2022”, организирана от НСИ, на която присъстваха учители от цялата страна.

Олимпиадата

В първия кръг отбори от ПГИМ с ментори Милена Гълъбинова, Минка Трендафилова и Албена Гълъбинова се класираха на челни позиции. Участие взеха 406 отбора от цялата страна в две категории А (10-12 клас) и Б (8-9 клас).

Във втори кръг на първо място в категория Б се класира отбор TEAM_PRO с ментор Албена Гълъбинова, а на шесто място се класира отбор ITFUTURE с ментор Милена Гълъбинова и членове Михаил  Павлов, Цветан Навущаров и Петър Божков. Конкуренцията беше голяма, разликата в точките, получени от отборите, малка. На второ място в категория А с ментор Минка Трендафилова се класира отбор NO_FEAR с членове Георги Колев, Габриела Масларева и Светлана Бакърджиева, а на пето място се класира отбор PRO-LEAGUE с членове Магдалена Тоткова, Весела Попова и Диан Филипов. Ученици от 12 клас получиха сертификати, с които ще бъдат приети в УНСС, Варненски университет и др. с оценка „Отличен” по избрана от тях специалност.

В третия – публичен кръг, петте най-добри отбора във всяка категория се състезаваха пред публика и жури с членове: заместник-председателя на Националния статистически институт Диана Янчева, която беше и председател на журито, Доц. д-р Александър Найденов – научен секретар и преподавател в УНСС, катедра „Статистика и иконометрия“, Д-р Надя Кантарева-Барух – директор на „Аз-буки“ – Национално издателство за образование и наука, и издател на вестник „Аз-буки“, медиен партньор на олимпиадата и Тодор Борисов – преподавател в Частна профилирана гимназия „Образователни технологии“.

На първо място в категория Б журито обяви отбор TEAM_PRO с ментор Албена Гълъбинова, който ще представя България на Европейският кръг на олимпиадата. Той ще се проведе в периода до 15 май 2022 г., а победителите в него ще станат известни през юни.

Класираните на първите две места отбори в съответната категория ще имат за задача да изработят двеминутен видеоклип на тема „Статистиката и околната среда“, с който ще участват в Европейския кръг на статистическата олимпиада.

Европейският кръг на олимпиадата по статистика ще се проведе в периода от 18 април до 15 май 2022 г., а победителите в него ще станат известни през юни.

 

Коментари