Институции Общество

Ученици от Пазарджик и Велинград бяха отличени за техни достойни постъпки

Написано от ПЗИНФО

Седем ученици от Пазарджик и Велинград бяха отличени за техни достойни постъпки. Те бяха наградени с грамоти от Началниците на районните управления в Пазарджик и Велинград главен инспектор Ненко Годжевъргов и главен инспектор Стоян Кюпов.

През август тази година в района на централната част на гр.Пазарджик по време на лятната си ваканция 13-годишните близнаци Иван Стойков и Атанас Стойков, заедно с приятелите си Мартин Денков и Георги Боснев се разхождали. В района на градинката до една от обществените сгради в областния център те забелязали на пейка забравен портфейл. Децата не се двоумили и незабавно позвънили на телефон 112. След като получили указания от дежурния оператор те незабавно се отправили към сградата на РУ-Пазарджик, където предали портфейла. В него имало лични документи, банкови карти и парична сума. Със съдействието на дежурните полицейски служители след броени минути бил открит и собственикът, който лично благодарил на децата. Днес на кратка тържествена церемония началникът на РУ-Пазарджик главен инспектор Ненко Годжевъргов им връчи грамоти. С тях той изрази благодарността на органите на реда за тяхната честна и достойна за подражание постъпка. Иван и Атанас, както и Мартин са ученици на 1-во ОУ „Св. Климент Охридски”, а Георги е възпитаник на Профилираната математическа гимназия „Константин Величков”. На срещата присъстваха заместник директорите на двете училище г-жа Надежда Кордова и г-жа Василка Стойкова.

Подобна церемония се състоя и в сградата на РУ-Велинград, където главен инспектор Стоян Кюпов прие 16 годишните Иван Иванов, Давид Попов и 18-годишния Кристиян Сандаков, всичките ученици от Велинград. В началото на септември тази година младежите открили на улица дамско портмоне с намиращите се в него лична карта, банкови пластики и парична сума. Тримата незабавно отишли в РУ-Велинград, където го предали на униформените полицаи. Оказало се, че собственик на портмонето е млада жена от велинградското село Драгиново. Иван и Давид са ученици в Професионалната гимназия по горско стопанство „Христо Ботев”, а Кристиян в Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов”. На срещата в управлението присъства и класният ръководител на две от децата г-н Филип Устабашиев. Иван Иванов и Давид Попов са отличени за втори път от главен инспектор Кюпов. През септември 2021 година двамата откриха загубен скъп мобилен телефон и го предадоха на органите на полицията в курортния град.

Ръководствата на ОДМВР-Пазарджик и районните управления в Пазарджик и Велинград изразяват своята благодарност към децата за техните достойни и честни постъпки. Благодарността е и към техните родители и учители за това, че възпитали и изградили у подрастващите основополагащи ценности, на които се крепят устоите на обществото ни.

Коментари